Цена на природния газ за вътрешния пазар от 1 април

...
Цена на природния газ за вътрешния пазар от 1 април
Коментари Харесай

По-евтин газ с 40.49% от април заяви Булгаргаз

Цена на природния газ за вътрешния пазар от 1 април с 40.49 на 100 по-ниска от досегашната, внесе държавният публичен снабдител " Булгаргаз " в сряда.

Това е с повече от оповестеното на 3 март поевтиняване с 4.3 % поради предоговорената формула за пресмятане на цената на съветския природен газ, включваща към този момент и съставния елемент с цените от европейските газови тържища. Още тогава шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов съобщи, че има възможност от в допълнение намаление на цената поради продължавания спад на хъбовите цени.

Газовото сдружение обаче не оповестява да е внесло калкулации за цените със задна дата от 5 август 2019 година, от когато е контрактувано с " Газпром " да влезе в действие смяната на формулата, което ще докара до връщане на 150 млн. лева без Данък добавена стойност на " Булгаргаз " до края на март. Миналата седмица Павлов сподели, че сдружението ще внесе дружно с априлската цена за утвърждение цена за всеки месец от август до момента, само че шефът на енергийния регулатор Иван Иванов сподели, че няма законови права да дефинира цени със задна дата.

Ще има ли такива и по кое време въпреки всичко ще бъдат декларирани, не се показва в известието.

Според импортираното от " Булгаргаз " заявление цената на природния газ от април би трябвало да е 26.21 лева./MВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) за крайни доставчици и за компании с лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Тази цена е със 17.83 лева по-ниска от досегашната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР