Цена на газа в България ЕнергетикаБулгаргаз“ предлага 40% поскъпване на

...
Цена на газа в България ЕнергетикаБулгаргаз“ предлага 40% поскъпване на
Коментари Харесай

Газът поскъпва с по-малко от очакваното през януари

Цена на газа в България Енергетика„ Булгаргаз “ предлага 40% повишаване на газаЕнергетикаГазът в България нараства с към 19% от четвъртък
Цените на топлоенергията и на електрическата енергия за бита няма да се подвигат от Нова година, а повишаването на природния газ за януари ще е доста по-ниско от в началото поисканото от „ Булгаргаз “. Това стана ясно след днешното съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). 

Основните аргументи за задържането на битовите цени са меката зима и внезапното поевтиняван на синьото гориво на Нидерландската газова борса, изясни пред публицисти ръководителят на КЕВР Иван Иванов. 
Цената на газа за януари 
На 12 декември „ Булгаргаз “ внесе в КЕВР заявление за цена на газа за януари 2023 година в размер на 204.53 лева./MWh – или с 40% над тази, която бизнесът, топлофикациите и крайните доставчици заплащат през декември. По думите на изпълнителния шеф на компанията Деница Златева от през днешния ден окончателното предложение на публичния снабдител ще е с най-малко 18 лв. по-ниско, предава Българска телеграфна агенция. 

Това значи, че „ Булгаргаз “ ще предложи цена от 186.53 лв. за 1000 куб. метра. Окончателното тя ще бъде одобрена на закрито съвещание на КЕВР на 1 януари. 

Припомняме, че за декември цената на газа бе вдигната с 19%, откакто предходните два месеца бе доста понижена вследствие на топлото време и цялостните газови складове в Европа, както и на стартирането в употреба на интерконектора България – Гърция.

За 2023 година са обезпечени всички количества природен газ от шест доставчика. Диверсифицирахме освен доставчиците, само че и маршрутите на природен газ, с цел да сме сигурни, че няма да има спиране на доставките “, сподели още Деница Златева.

По думите на Иван Иванов хранилището в Чирен е нагнетено с 20% повече газ спрямо други години. Той уточни, че на следващия ден изтича договорът на „ Булгаргаз “ с „ Газпромекспорт “ и се вижда, че България може да се оправи и без доставки от Русия.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинКЕВР цена на газа природен газ електрическа енергия топлоенергия цена на парното януари Иван Иванов Булгаргаз ПоследниНай-четениЕнергетика 52 Газът нараства с по-малко от предстоящото през януари Енергетика 84 АЕЦ „ Козлодуй “ публично подписа с „ Фраматом “ за нуклеарно гориво Любопитно 328 10 неща, които може би не знаете за Пеле Пазари 268 Цените на петрола в края на 2022 година: Какво следва през 2023 година? Пазари 5222 „ Това е изгубване на криптото “: Пътят към нулата е неминуем Бюджет и финанси 3773 Официално минималната заплата става 780 лева от 1 януари Любопитно 2738 Древният Деринкую: Скритият под земята град в Турция Енергетика 2567 Путин подписа указа против ценовия таван на съветския нефт Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР