“Целта ни е гражданите бързо да усетят, че има ангажирана

...
“Целта ни е гражданите бързо да усетят, че има ангажирана
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Хората ще усетят, че сме ангажирани с решаване на проблемите им

“Целта ни е жителите бързо да усетят, че има ангажирана страна, която взема решение проблемите им ”, сподели претендентът за кмет на София в предаването “Денят с Веселин Дремджиев ”.

Терзиев е подсилен от обединението ПП-ДБ, партия “Спаси София ” и гражданското придвижване “Екипът на София ”. Всеки ден сме с жителите, с бизнеса. От 8 сутринта до 11-12 вечерта имаме срещи. Едно от нещата, което ме впечатли най-вече досега, е какъв брой липсва разговор. С бизнеса, с жителите, с гражданските организации. Хората благодарят за това, че ги питаме, вместо ние да им благодарим, че ни оказват помощ. Мога да обещая, че ще бъдем транспарантни и почтени в връзката, както могат да се убедят хората, които се срещат с нас всеки ден. И ние не просто ще имаме обещания, а такива обещания, които можем да спазим ”, сподели Терзиев Той добави, че жителите на София имат разнообразни въпроси, само че всеки получава отговор.

“Детска градина, канализация, презастрояване, пътища - всеки човек има собствен проблем. И описът е дълъг. Но ние сме отворени и всеки, който има хрумвания за София, може да ги показа с нас ”, добави той.

Кандидатът за кмет на столицата приказва и по политическите тематики, свързани с ръководството на страната.

“С много завои в Парламента се взимат значимите решения - Шенген, еврозона, основни промени. Те са значими и за София, тъй като София зависи от страната. Що се отнася до изявленията от страна на Русия - непрекъснато има сходни провокации. Не би трябвало да одобряваме сходен вид изразителност, би трябвало да пазиме националния интерес. Затова се веселя на стъпката с Росенец, уповавам се и с Камчия да стане нещо сходно ”, изясни той.

Терзиев разяснява и концепцията 24 май да стане народен празник.

“24 май е прелестен празник. А и персонално аз доста имам вяра в обучение и просветата като мотор на напредъка. И 6 септември, и 22 септември са чудесни празници. За мен тези три дати значат повече от 3 март, въпреки че всеки празник има свое значение ”, изясни претендентът за кмет на София.

Предприемачът приказва и за разликите сред това да си отпред на огромна компания и това да си кмет.

“Да управляваш София значи голяма отговорност. Трябва да се грижиш за интереса на всички, в това число тези, които не са дали своят вот за теб. Но има и неща, които се припокриват - това са концепциите. Няма по какъв начин да управляваш без дълготрайни хрумвания. Трябва да намериш и път по какъв начин да ги реализираш, да намериш екип, който да ги осъществя. Има и неща, които съответстват - да няма корупция, да има бистрота, да намериш хора, които да дават образец ”, сподели той.

“Не е значимо да си представяме други градове. А да работим за по-добра София. Моята фантазия е след 5-6 години софиянци да кажат “София е най-прекрасният град за живеене ”. Бизнесът да се усеща добре тук. Да сме всички дружно общественост за града, което го няма сега ”, добави Терзиев.

Той разяснява иронично предлагането на Румен Гайтански да върне своя дял от къпалнята “Мария Луиза ” на общината против 32 декара общински парцели.

“Доста е непретенциозно ”, сподели Терзиев.

След което добави, че е наложително да са откри метод да се спрат сходни злоупотреби.

“Това е безусловно недопустимо. Двайсет години не правиш нищо и след това внезапно искаш милиони. Никой не би трябвало да е склонен с сходен вид решения. И в Общината би трябвало да непоносимост към сходен вид връзки. Нормалното решение е да се търси метод, само че в разнообразни параметри ”, сподели претендентът за кмет.

“Ако мислех, че не можем да реализираме по-добра София, нямаше изобщо да се кандидатирам. Има доста насъбрани проблеми през годините. За да се решат би трябвало систематичен метод - нов Общ устройствен план, увеличение на таксите за позволение за строителство, плановете - първо се прави инфраструктурата и след това се строи. И то без да има доста вариации в този развой. Градът би трябвало да стартира да се развива на север, където има късмет да се направи по нов метод. Това са дълготрайни ограничения. Бързите ограничения включват прекъсване на продажбите на общински терени. Особено на такива, които са предопределени за детски градини и зелени площи ”, сподели Терзиев.

Той добави, че за решение на казуса с детските градини може да се работи в разнообразни плоскости, а освен със градеж на нови детски градини.

“Трябва да се реши и статутът на всички детски центрове, забавачници, наставнически кооперативи. Ако те попаднат под един аршин, това също ще помогне за решение на казуса с неналичието тук-там в детските градини ”, изясни претендентът за кмет.

Терзиев разяснява и тематиките за общинската полиция и общинското опазване на здравето.

“Полицията считаме да я впрегнем по-активно в сигурността на учебни заведения. Също по този начин вечерно време, когато има проблеми с вандализъм, даже самото наличие ще помогне ”, сподели той.

“Що се отнася до общинското опазване на здравето - упоритост ни е да го реформираме по този начин, че да дава по-добра доболнична и следболнична грижа. Отделно имаме хрумвания за промени в избрани ДКЦ-ата, централизирано закупуване на консумативи и несъмнено, възстановяване въз основата, тъй като тя нито е добре за пациентите, нито за работещите. Липсата на качествено опазване на здравето е една от аргументите, заради които хората напущат даден град ”, изясни той. Терзиев сподели и по кое време ще бъдат оповестени районните кметове и общинските съветници.

“Те ще бъдат ясни до края на месеца. И ще бъдат оповестени в средата на месеца. Тогава ще бъдат оповестени и главните цели. Средата на септември ще обявим цялостната стратегия. В нея ще има и дълготрайни цели, които не можем да покрием в един мандат, като Общия организационен проект, и краткосрочни цели - от вкарване на нови зони за паркиране и пускане на строителство на монтажни паркинги. Целта ни е жителите бързо да усетят, че има ангажирана страна, която взема решение проблемите им ”, сподели той.

“Твърдо съм за децентрализацията. Районните кметове са мажоритарно определени и би трябвало да имат принадлежности, с цел да работят в услуга на жителите. Заедно с множеството запаси, които ще отиват към тях, ще има и съществени контролни механизми. И високо равнище на отчетност. Процесът не е едностъпен, нито ще е къс ”, сподели още Терзиев. Той добави, че основен фактор за надзор и отчетност ще бъде прозрачността.

“Ще се виждат всички планове - от дребните неща до огромните неща. Как се движи, на какъв стадий е. Ако не се движи - за какво. Гражданите имат право да знаят ”, приключи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР