Целта ни е да имаме поне 7 евродепутатиКорнелия Нинова да

...
Целта ни е да имаме поне 7 евродепутатиКорнелия Нинова да
Коментари Харесай

Даниела Дариткова: Извънреден график на НС се очертава около европейските избори

Целта ни е да имаме най-малко 7 евродепутати

Корнелия Нинова да намерения и за своите гласоподаватели и депутати

Амбицията ми е да съумея да възстановя връзката сред всички парламентарни групи по основните законопроекти. Ще върна една процедура от 41-ото Народно събрание за постоянни срещи сред ръководителите на комисии от ГЕРБ

С водача на парламентарната група на ГЕРБ и ръководител на комисията по опазване на здравето в Народното събрание беседва КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-жо Дариткова, по какъв начин ви одобриха сътрудниците ви в парламентарната група като техен шеф? Вече публично сте им водач. Какво ви споделят?

- Вярвам, че са ме приели още от момента, в който съм станала член на парламентарната група. Взаимоотношенията ни не се трансформират генерално, по-скоро уговорките ми ще са разнообразни. Сега би трябвало да се обръщат официално и административно към мен с други проблеми. Благодарна съм на всички, тъй като всички - поединично и дружно, ми засвидетелстваха поддръжка, която ми е изключително нужна сега. И това ми дава кураж, че дружно ще се оправим с провокациите.

- Кои са мощните ви качества, които съгласно вас са надвили за това изборът на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов за нов ръководител на парламентарната група да падне тъкмо върху вас? Да възложат на вас тази огромна отговорност? Организационни качества, това, че Борисов дава път на дамите или тъй като сте член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ?

- Предполагам, че са оценили моята диалогичност и податливост да диря уравновесените решения. В подтекста на общото напрежение в Народното събрание считам, че това е държанието, което е сполучливо за един ръководител на парламентарна група.

- Ще се опитате ли да убедите Корнелия Нинова да върне парламентарната си група в настоящата работа на Народното събрание? Ще предприемете ли такива стъпки?

- Каня я интензивно през медиите. Смятам, че

напускането на

парламентарната

група на “БСП за

България ” не е

от нейна изгода.

Това решение би трябвало да бъде ревизирано. Тяхната задача е да пазят ползите на своите гласоподаватели точно в пленарната зала. Освен това считам, че госпожа Нинова като един виновен водач би трябвало да намерения и за своите народни представители. Едва ли всички от тях се усещат удобно в обстановката, която им е наложена, тъй като

не всички могат

да се оправят с

частта от

заплатата си,

която получават.

- А по какъв начин контактувате с останалите парламентарни групи?

- Аз организирам деен разговор с другите парламентарни групи, тъй като би трябвало да съм сигурна, че ще има кворум идната седмица. На някои от сътрудниците ни им се постанова да отсъстват. Тук

това, че съм

приключила

математическа

гимназия,

доста ми оказва помощ.

- Тази отговорност стартира още от ден първи?

- Да, връзката в посока броене на кворума стартира още от през днешния ден.

- С оглед нежния кворум остава ли ограничаването за командировките - единствено в краен случай?

- Прецизираме всяко пътешестване на народните представители - ще се прави единствено там, където е извънредно необходимо да бъдем показани парламентарно. Аз подписвам позволения.

- Когато стартира предизборната акция за евроизборите, тази задача няма ли напълно да се усложни до степен на невероятно решение?

- Обсъждаме с всички парламентарни групи решения за това по какъв начин да променим графика на Народното събрание, тъй че да може да бъдем дейни в предизборната акция. Предстои да обявим какви са решенията, които сме взели, тъй като те би трябвало да са консенсусни, реализирани в разговор с всички парламентарни групи след съвещание на председателския съвет.

- Ваканция ли ще има около вота, или нещо друго?

- Имаме разновидности, само че не мога още да ги оповестя. Това ще стане след разискването с другите парламентарни групи.

- Жените са към този момент на власт в Народното събрание - ръководителят на Народното събрание, вие и шефките на парламентарните групи на Българска социалистическа партия и на “Воля ”.

- Това е реалност. И измежду ръководителите на парламентарни групи превес имат дамите. Смятам, че е за положително.

- Най-голямото ви предизвикателство, наред с обезпечаването на кворума и това да убедите Българска социалистическа партия да се върне на работа, какво ще е?

- Да съумея да възстановя връзката сред всички парламентарни групи по законопроекти, които са от основно значение, с цел да търсим решенията, които могат да ни обединят. Да подобря връзката сред комисиите и управлението на парламентарната група. Обмислям да се възвърне един разговор и срещи сред ръководителите на комисии от политическа партия ГЕРБ, с цел да може да се срещаме навреме със законодателните промени, които предстоят - кое е най-приоритетното, къде да се акцентира и къде може да има проблеми. Имаше такава процедура по време на 41-ото Народно заседание.

- Ще вземате ли нови зам.-председатели на парламентарната група?

- На този стадий не. Имам двама зам.-председатели. С Краси Велчев се договорихме, че идната седмица ще намерим време да обсъдим с него работата и той да показа своя дълготраен опит в управлението на парламентарната група. Тази седмица беше доста динамична.

- Запазвате и председателството на здравната комисия на Народното събрание.

- Продължавам да бъда ръководител на комисията по опазване на здравето. Там считам, че организацията е основана и няма да има разтърсвания.

- А пациентите, които ви се обадиха след избирането ви, какво споделят?

- Поздравяват ме, само че те

имат вяра, че няма

да променя на

обещанието си и

че ще продължа

да се грижа

за тях.

- Имате и доста пациенти деца.

- Преди всичко са деца.

- Оставате при тях в Смолян през уикендите и в понеделниците?

- Точно по този начин. Даже ще си разрешавам да одобрявам и във вторниците докъм 10-11 ч, в случай че няма нещо изключително.

- Сега ви запитвам като член на управлението на партията. Всички се хвърлят да печелят евроизборите и да ви смъкват предварително. Целта каква е - да имате какъв брой евродепутати?

- Смятам, че преди всичко ние би трябвало да спечелим тези избори с най-вече гласове. Вярвам, че ще подобрим резултата си от предходните. Амбицията ни е да имаме най-малко с един евродепутат повече от в този момент, т.е. да са най-малко седем. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР