"Целта на Запада е да не даде възможност за формиране

...
"Целта на Запада е да не даде възможност за формиране
Коментари Харесай

Лавров разкри цел на Запапа

"Целта на Запада е да не даде опция за образуване на външни удобни условия за вътрешно развиване на Русия, само че Москва е отворена за пълноправен разговор със западните си сътрудници ", съобщи пред управлението на съветския Съвет по външната и отбранителна политика (СВОП) министърът на външните работи, написа "Комерсант ".

В слово пред СВОП - социална организация на политици, предприемачи и видни дейци от други сфери, министърът направи предварителна равносметка на отминаващата година. Всички събития от 2020 година демонстрират, че световните катаклизми "е належащо да бъдат преодолявани, като се обединим и издигнем над конюнктурните различия ", сподели той. "Западните страни обаче не могат да се откажат от колониалните си привички. Те пречат на Русия да води другарска интернационална политика, подменят интернационалното право и устава на Организация на обединените нации с някакви правила, понятия, изобретени от тях самите ", съобщи първият посланик на Москва.

"Речта на Лавров се очакваше да изрази оптималната подготвеност на Русия към съдействие. По думите му би трябвало да се търсят пътища за сливане на страните и народите, да се търси градивен дневен ред. Той напомни, че с изключение на предложенията в областта на стратегическата непоклатимост, контрола над въоръженията и европейската сигурност Русия стартира в последно време ред други начинания, в това число полемика за образуване на общ дневен ред сред Оперативно-наблюдателно дело, ШОС, ОДКС, НАТО и Европейски Съюз ", показва вестникът.

"Но както пролича от думите на министъра, опитите на Русия за издигане над конюнктурните различия не се посрещат с огромен възторг ", прибавя "Комерсант ". "Най-важното е да има насрещна подготвеност. Засега такава подготвеност липсва ", обобщи.

Според Лавров през последните 15 години Западът е осъзнал, че Русия е независима мощ, за която преди всичко постоянно ще бъдат личните й национални ползи ". "Западните ни сътрудници се пробват да лишават правото на Русия независимо да дефинира бъдещето си. Опитват се да прокарват разнообразни сюжети за промяна на режима. Почти никой към този момент не го крие ", цитира съветския министър създателят на коментар ", публикуван от организация РЕГНУМ.

"Повечето елементарни жители на Русия имат много въпроси към сегашната власт. Ние също желаеме промяна на режима - само че не в смисъла, който допуска визията на Вашингтон, Брюксел или някакви секрети центрове за ръководство на света. Днес на Русия на практика е оповестена война и режимът не би трябвало да бъде заменен, а вразумен ", написа политологът Михаил Демурин. "Той се вразумява извънредно постепенно и насилствено, само че се вразумява, което вдъхва вяра, че ще устоим и в днешното твърдо опълчване на Запада. И освен ще устоим, само че няма и да се превърнем от външна страна на Запада в външна страна на Китай ", декларира специалистът.

"Промени в разположението на силите на международната сцена през 2021 година ", предвижда в "Независимая газета " съветският посланик и историк Вениамин Попов. "Влиянието, "хватката " на западните сили отслабва и районните сили ще се усещат по-свободно, прокарвайки своите ползи. Това крие риск от повече катаклизми в интернационалните връзки. Западните елити не могат да се примирят с това, че идва краят на тяхното превъзходство, и може да реагират много мъчително ", отбелязва специалистът.

"Според мнозина като осева линия в интернационалните връзки ще се очертаят несъгласията сред Съединени американски щати и Китай. Това обаче надали ще усъвършенства връзките сред Запада и Русия. Страните от НАТО към момента - обратно на здравия разсъдък - считат Русия за "увяхваща мощ ". Западът стартира същински да се опасява от предстоящ руско-китайски алианс - съвсем колкото от вероятността отново да се обединят някогашните руски републики ", счита московският аналитик.

Политологът Фьодор Лукянов преглежда в "Росийская газета " 2020 година като "година на Азия ". "Събитията на континента предопределиха събитията на всички места. Оттам потегли новият ковид, дейностите на Китай за битка със болестта взеха да се копират от други страни, Азия първа стартира да се измъква от пандемията и свързаната с нея икономическа рецесия. Политическият дневен ред остана без смяна, споровете не понижиха, само че фокусът се измести точно там ", декларира специалистът.

"Събитията в Азия са доста значими за Москва. Първо, процесите там във все по-голяма степен диктуват интернационалната конюнктура. Второ, в връзките на Русия с Европа и Съединени американски щати, обичайно предпочитани, проличава унила наклонност. Там сега не се виждат някакви вероятности. Азия обаче е пространство, към момента едва овладяно и проблематично за съветската политика и стопанска система, само че най-малкото свободно от насъбраните негативи в разговора със Запада " разсъждава създателят на московския официоз.

"Не става дума, че Русия напълно обръща тил на Европа и се ориентира към Азия. Нещата опират до нужния баланс - азиатското направление би трябвало да се развива форсирано при всяко състояние, също и до рационално разпределение на напъните. Отношенията със Запада ще се усъвършенстват още веднъж, тъй като това е преференциално и нужно, само че не в този момент, а на различен някакъв стадий ", заключава Фьодор Лукянов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР