Целта на руската армия е да достигне Приднестровието, да пристъпи

...
Целта на руската армия е да достигне Приднестровието, да пристъпи
Коментари Харесай

Юрий Фелштински: НАТО е длъжно да влезе в тази война на територията на Украйна, докато ядреното оръжие не бъде прехвърлено в Беларус

Целта на съветската войска е да доближи Приднестровието, да пристъпи към завладяването на Молдова, да доближи румънската граница

На съветската експанзия не са изложени единствено тези страни, които съумяха да влязат в Алианса, той е единственият източник на непоклатимост в Европа, споделя известният анализатор

Историкът Юрий Фелштински приказва за новата си книга: „ Взривявайки Украйна: връщането на съветския гнет и опасността от Трета международна война “ написана взаимно с историка Михаил Станчев. Книга ще излезе в края на юни в английското издателство Gibson Square Books. Рускоезичният и вид беше оповестен през 2015 година, след акто Русия окупира Крим. Нападението против Украйна, съгласно Фелштински, потвърждава верността на извода изработен от създателите преди седем години: Владимир Путин настоятелно тласка света към Трета международна война.

Интервю на Юрий Жигалкин, радио „ Свобода “

– Има повече от една допустима позиция към събитията от 24 февруари. Можем да считаме тази дата за начало на второто навлизане ва Русия в Украйна, начало на втората руско-украинска война, само че можем да считаме тази дата за началото на Третата международна война. Това, на което ние сме очевидци, е първото деяние на тази война. Аз фактически считам, че в бъдеще в учебниците по история ще написа, че 24 февруари е началото на Третата международна война.

– В устата на един историк толкоз мощно изказване звучи ненадейно.

– Това изказвания аз направих още през март 2014 година. Тогава направих няколко ангажименти, една от които беше, че ние не знаем по какъв начин ще се развият почналите тогава военни дейности, само че още тогава експанзията може да значи начало на Трета международна.
На какво се базираха тези заключения?
Изключително върху думите на самия Путин. Това, което той направи тогава изцяло съответстваше на това, за което той предупреждаваше. Той ни предупреждаваше не тъй като той е политик, който желае да играе почтено, а тъй като главната задача на речите на Путин беше да получи това, което желае чрез блъф, посредством шантаж.
Той изцяло откровено споделяше: аз желая да ни чуят. А това, което той искаше беше следното: в случай че вие не ни дадете всичко, което желаеме без пердах, ще стартираме война. Това е същият път, по който той върви още от 2007 година: през Грузия през 2008 година, през март 2014-та в Украйна. И по този път стигна до февруари тази година. Разбира се, може да се надяваме, че войната ще се ограничи до Украйна, цяла останала Европа може да спи умерено. Но аз мисля, че няма да има подобен сюжет.

– Какво желае Путин, съгласно Вашата интерпретация на изказванията му?

– Той нееднократно е казвал, че Русия не признава границите от 1991 година. И тези изказвания ставаха все по-агресивни с всеки минал ден. В последните му изказвания към този момент се говореше за това, че Русия не признава влизането в НАТО на страните, които бяха признати след разпада на Съветския съюз.
А след 24 февруари беше казано дори, че границите от 1918 година също не са явни, тъй като не е ясно кой ги е създавал и за какво. Това беше казано по отношение на Украйна, само че в действителност това би могло да се отнася и до разпада на Руската империя като цяло, да вземем за пример, за Полша, за Финландия.
Затова дано сме откровени: експанзията на Путин няма граници. Колкото по-далеч отива той по този път, толкоз по-агресивен става самият той и толкоз по-искрено има вяра в правилността на своята настъпателност.
Ако погледнем с каква скорост след 24 февруари беше преустроена цялата Руска федерация, по какъв начин всички започнаха да приказват по друг метод, да мислят по друг метод, да се показват друго, всичко това беше направено за трите месеца на войната.

– В книгата си вършиме сензационното предсказания, че Путин се готви да разположи на територията на Донбас тактическо нуклеарно оръжие, с цел да заплашва с него Европа. От къде идва това изказване?

– Изключително от това, което чуваме от съветското управление по отношение на нуклеарното оръжие и от Лукашенко. На 5–6 март беше направена цяла серия съветския публични изказвания за това, че по информация, с която разполага Русия Украйна работи над производството на нуклеарно оръжие. Това е откровена неистина. Но все пак е напълно ясно, че задачата на тези изказвания е основаването на почва за изказвания,че в Украйна има нуклеарно оръжие, надлежно в границите на превантивната битка със опасността, Русия може да нанесе нуклеарен удар.
При това, както ми се коства, концепцията е в това, тези удари да бъдат нанесени или от територията на окупираната Украйна, Донбас, или от Беларус, тъй че ответните удари да бъдат ориентирани към Беларус или по Донбас.
В тази връзка мисля, че оставянето на Беларус като официално самостоятелна страна не е случайност. Защото в действителност, от дълго време нищо не пречи на Путин да анексира Беларус.
Според мен, единственият смисъл е тя да бъде малка врата за нанасянето на нуклеарен удар против Европа от Беларус.
Друг въпрос е, че за това като начало би трябвало да бъде върнато нуклеарното оръжие в Беларус, което ще отнеме някакво време, а и не може да бъде направено неусетно.
Ако в някакъв миг забележим, че се трансферира нуклеарно оръжие от Русия в Беларус под претекст, че се връща на предходния му легален притежател, това ще значи подготовка за нуклеарна офанзива против Европа.
Ако приказваме за Донбас, там по-скоро ще става дума за по този начин нареченото тактическо нуклеарно оръжие. Ако, не дай Боже, това се случи, ние ще чуем, че украинците се самообстрелват със своето нуклеарно оръжие, с цел да компрометират Русия.

– С други думи, вие сте уверени, че Владимир Путин изцяло умишлено води нещата към нуклеарна война?

– Нахлуването в Украйна не е поради Украйна. Той към този момент сподели, че желае връщането на териториите, които Русия владееше до 1991 година. Заради нелепото изявление на Байдън, за жалост, Путин направи извод, че НАТО няма да се опълчи и на завладяването на Молдова, да вземем за пример. Той сподели, че НАТО ще пази всяка педя територии на страните от НАТО, което не беше по никакъв начин умно. Защото за всички стана ясно, че никой няма да пази Молдова, както и, че никой няма да пази Украйна. В този миг още никой не беше съобразил, че Финландия и Швеция също не влизат в НАТО.
На мен ми се коства разбираемо от военна позиция, че всичко, което в този момент се пробва да направи съветската войска е да доближи Приднестровието и да пристъпи към завладяването на Молдова, да доближи румънската граница.
В Приднестровието от дълго време са дислоцирани съветски войски, там от дълго време се раздават съветски паспорти на съветското население, на рускоезичното население.
Приднестровието е идващият рубеж. Ако съветската войска стигне до Приднестровието, то тази война ще се трансферира в Молдова.
А по-късно Путин ще сложи по този начин наречения нуклеарен ултиматум.
Ние следим невижданото равнище на опустошения, които съветската войска нанася на Украйна, която изцяло унищожава завладените територии, не оставя камък върху камък.
От позиция на успеха във войната това е доста неизгодна тактичност. Аз мисля, че по този метод Путин демонстрира на другите какво ги чака в случай че не се предадат.
Украинците не се предават, ще ги унищожим, молдованите не се предават и тях ще унищожим.
И всичко ще стигне, както споделих, до Прибалтика. Сега знаем, че Русия не разполага със сухопътна войска, която да води война с НАТО, само че Путин има нуклеарно оръжие и ние чуваме закани, че той ще го употребява.
Далеч съм от мисълта, че нуклеарната борба ще стартира сред Москва и Вашингтон, само че изцяло позволявам, че от Минск може да бъдат изстреляни ракети против Европа.

– Тоест, Вие смятате, че безумната концепция за потреблението на нуклеарно оръжие в реалност от позиция на Путин може да не е толкоз безумна, който, както един път се изрази Меркел „ живее в различен свят “?

– Той има собствен свят, както и Хитлер, както и Сталин. Но основното е, съгласно мен, че отговорът на въпроса дали е безумец или не, дали е здрав душевен или не, безусловно не трансформира обстановката.
В момента мисля, че Путин е надалеч от мисълта, че това ще бъде нуклеарна война сред Москва и Вашингтон. Мисля, че сюжетът в главата му е напълно различен. След като всички видят, че на съветската войска и е безусловно все едно какъв брой хора губи, когато видят, че Русия е подготвена да натисне нуклеарното копче, всички най-сетне ще се предадат, а в случай че не се предадат – то тогава ще се наложи нуклеарното копче да бъде натиснато.

– В книгата си Вие пишете за грешките на западните страни, които преди ВСВ също са разчитали, че Хитлер може да бъде умиротворен. Любопитно е, че и през 2014 година след окупацията на Крим имаше гласове, които призоваваха „ да разберем “ Русия, а в този момент не различен, а Хенри Кисинджър приканва Украйна да даде територии на Русия в подмяна на кротичък контракт. В Кремъл сигурно се надяват, че в някакъв миг Западът просто ще се умори от тази война и ще оставят Украйна сама против Русия. Оправдани ли са тези очаквания?

– Западът в огромна степен е безсрамен и непоследователен. Но би трябвало да му признаем, че в края на краищата откри вярното решение. Ако Полша не беше в НАТО тя също щеше да бъде изложена на експанзия. На съветската експанзия не са изложени единствено тези страни, които съумяха да влязат в НАТО. Единственият източник на непоклатимост в Европа в този момент е НАТО.
Можем ли да чакаме, че НАТО ще бездейства? Мисля, че не. По това, което виждам, НАТО не бездейства, а се готви за неизбежното военно сблъскване.

– Неизбежният спор сред НАТО и Русия? Наистина ли го мислите?

– Това, което виждаме е подготовка по всички фронтове за неизбежния конфликт с Русия, която към този момент стартира експанзията.
Разбира се, на всички им се желае войната да не излиза отвън рамките на Украйна, да възникне афганистански вид, при който украинците водят война с руснаците, а американците им доставят оръжия.
Но не мисля, че този сюжет е вероятен. Мисля, че всичко ще се развива доста по-драматично и стремглаво, в сравнение с за Съветския съюз в Афганистан.
Както и глобите те също са подготовка на Европа да скъса дефинитивно с Русия безусловно всевъзможни връзки. А това е нужно единствено в един случай: в случай че стартира война.

– Но би трябвало да отбележим, че обичайно западните демокрации се пазят от война и стартират решителни дейности единствено в случай че са обект на нахлуване. В духа на този метод и думите на президента Байдън, че ще пазиме единствено територията на страните от НАТО.

– В прочут смисъл имате право. Фронтът на тази война няма да бъде уголемен от НАТО или Украйна, а от самия Путин. Прерогативите за начало на военни дейности напълно са в ръцете на Путин. Не Украйна атакува РФ, нито Молдова ще я нападне, в случай че се стигне до там. Същото ще се случи с Прибалтика, в случай че станем очевидци на идващ стадий на тази война и превръщането и в хибридна термоядрена война или лимитирана нуклеарна война. И с цел да не се случи това, НАТО е длъжно да влезе в тази война още в този момент на територията на Украйна, до момента в който нуклеарното оръжие не бъде трансферирано в Беларус.

– И от книгата Ви, и от това, което казвате в този момент, стигаме до неприятния извод, че Путин не може да бъде спрян, най-малкото със сегашните ограничения на Запада. Независимо от глобите, от загубите, от икономическите проблеми, той ще се пробва да продължи напред и напред до победа или до цялостно проваляне.

– В този смисъл не може да бъде спрян, само че ние не засегнахме още един значим миг. До каква степен всичко може да се промени, в случай че Путин бъде свален, почине или нещо сходно. За страдание, аз не считам, че работата е в Путин, а в корпорацията, която ръководи Русия. Всъщност този безразсъден проект да бъде превзет света с ръцете на чекистите, се е появил още през декември 1917 година, тогава, когато е основана ВЧК на Дзержински. Ние постоянно сме мислили, че той е забъркан от комунистическата идеология под названието „ международна гражданска война “, а в следствие държавна сигурност стигна до извода, че идеологията пречи, лимитира, че неуспехите и се дължат на това, че компартията ми пречи да работят без угризения и им подрязва крилата.
Сега, най-сетне, от тяхна позиция, изискванията за техния проект са налице. Превзета е властта в Русия, под надзор е стопанската система, армията, което е доста значимо.
Защото в тази ситуация с Русия си имаме работа освен със обстановка, при която голяма нуклеарна страна се ръководи от държавна сигурност.
Затова там към масичката с нуклеарното копче стоят хора, които доста от дълго време се канят да си премерят силите със Запада, които няма да се уплашат да стартират нуклеарна война. Защото те желаят точно по този начин да влязат в историята: като хора, които са победили Запада и не са се поколебали да стартират нуклеарна война.

– Добре, а проваляне във войната с Украйна няма ли да спре Путин, по какъв начин мислите?

– Украйна не може да победи в тази война без директната интервенция на НАТО. Изобщо война, която се води на непозната територия, в прочут смисъл не може да бъде изгубена от Путин. Защото, на него му е все едно какъв брой хора, в това число руснаци, умират в тази война. Обикновено всяка естествена страна би изчислявала успеха или провалянето от позиция на гибелта на хората, а за Путин този фактор не съществува и, също така, разрушенията са на територията на Украйна.
Затова от позиция на елементарния руснак, към този момент всичко е обикновено. Той изобщо не усеща последствията от тази война, не я вижда.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР