Целта на Европейската комисия е Северна Македония и Албания да

...
Целта на Европейската комисия е Северна Македония и Албания да
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Очакваме Западните Балкани в ЕС възможно най-скоро

Целта на Европейската комисия е Северна Македония и Албания да стартират договаряния по Първия клъстер - фундаментални въпроси допустимо най-скоро. Потвърждаваме нашия ангажимент за бъдеще, в което и шестте колегата от Западните Балкани ще бъдат членове на нашия съюз, съобщи през днешния ден ръководителят на Европейската комисия Усрула фон дер Лайен след двудневната среща на върха на Европейски Съюз.

" Новата година стартира с доста положителни вести за Европейския съюз и за неговите съседи и другари с вчерашното решение да се направи крачка напред в процеса на разширение. Това ще бъде незабравим миг от нашата обща история. Решихме да стартираме договаряния с Украйна и Молдова, взехме решение да дадем статут на претендент на Грузия, както и да стартираме договаряния с Босна и Херцеговина, когато бъдат реализирани нужните условия, сподели Фон дер Лайен на взаимна конференция с ръководителя на Европейския съвет, Шарл Мишел и испанския президент Педро Сначес.

Според Фон дер Лайен с решение за разширение след срещата на върха ЕС-Западни Балкани, Съюзът е посочил, че извършва обещанието си и че в никакъв случай не е бил по-силен.

" В един свят, разтърсван от голям брой рецесии, разширението е инвестиция в непоклатимост, инвестиция в сигурност, само че също и инвестиция в просперитета на целия континент и в демокрацията ", прибавя тя.

Санчес от своя страна акцентира, че на 1 юли, когато е бил на посещаване в Киев, е споделил на украинския президент Володимир Зеленски, че след шест месеца всички членки и институции на Европейски Съюз ще поддържат участието на Украйна в Съюза и най-после в действителност се е стигнало до такава степен.

Испанският министър председател добави, че задължението за разширение не се отнася единствено за Украйна, само че и за Молдова, страните от Западните Балкани, както и Грузия, в случай че изпълнят нужните условия.

" Има доста страни, които желаят да се причислят към европейското семейство отдавна и това ще бъде допустимо с поддръжката и помощта на Европейски Съюз и европейските институции, сподели Санчес, добавяйки, че и Румъния, и България са доста значими за Съюза и че се надява скоро да се причисли към Шенгенската зона.

Според Шарл Мишел военната експанзия на Русия против Украйна е предизвикала дълбока промяна на Европейския съюз, както се вижда от завършилата през днешния ден среща на върха, която има историческо измерение с взетите решения за разширението.

" Подобни решения са доста ясно политическо обръщение, че разширението е инвестиция в мир, сигурност и разцвет, адресирано до всички европейски жители и към жителите на страните кандидатки за участие, както и към останалия свят ", добави Мишел. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР