Целта на дерогацията за България беше рафинерията да се подготви

...
Целта на дерогацията за България беше рафинерията да се подготви
Коментари Харесай

Александър Николов: Ако дерогацията бъде свалена утре, ще има скок в цените, криза и агресивни протести

„ Целта на дерогацията за България беше рафинерията да се приготви за преработката на неруски нефт, а до тогава да продължи да обработва съветски нефт и да има горива за България “.

Това разяснява в предаването „ 120 минути “ някогашният министър на енергетиката Александър Николов.

Министърът на превоза и известията дава отговор на въпросите на Жени Марчева в „ Защо господин министър “

„ Няколко страни получиха позволение да внасят съветски нефт, освен България. Основният подтекст беше да се олекоти инфлационния напън. Дерогацията беше функционалност от войната. Докато тя продължава, ще се постановат наказания върху Русия, надлежно би трябвало да има изключение от глобите “, добави той.

„ Откакто съществува дерогацията, контролните механизми не са факт. Няма надзор върху това създадените с съветски нефт горива да бъдат употребявани на територията на България. Трябваше да има механизми за надзор на износа. Когато те не са наложени, това основава опция за отбягване на рестрикции и генериране на финансов запас отвън България “, уточни Николов.

„ Ние сме в постоянен контакт за осъществяването на глобите с всички страни членки, в това число и с България “, сподели представител на Европейска комисия

„ Изключението важеше единствено за българския пазар. Не е обикновено изключението, обещано за българското общество, да не се случва, а да ощетява обществото. Не е обикновено поради неналичието на дейности да сме посочени в Европейската комисия като най-корумпираната страна. Съвсем допустимо е и някой в Брюксел да си затваря очите “, добави някогашният министър на енергетиката.

„ При анулация на дерогацията рафинерията може да бъде употребена като политически инструмент и да сътвори ценови потрес освен за България и района. Всеки министър председател, който и да е, няма да желае да заплати политическата цена, в случай че има сериозен растеж в цените на горивата. Вместо да развяват бялото знаме, трябваше да се събере екип и финансовите потоци да бъдат поставени под надзор, с цел да може рафинерията да си свърши работата и да няма ценови потрес “, безапелационен бе Николов.

Сигналът е изпратен от Делян Добрев и Делян Пеевски

„ Ако дерогацията е свалена на следващия ден, ще има доста внезапно нарастване на цените, тежка политическа рецесия и нападателни митинги. ГЕРБ и Движение за права и свободи имат потребност да са по-католици от папата, да наподобяват по този начин на открито. За тях е печелившо. Ако разклатят настоящото държавно управление, ще създадат последващо, което им е по-изгодно. Ако продължи по този начин, ПП-ДБ ще бъдат посочени като проруски партии. Това е празно говорене и агитация “, сподели още той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР