Целият бюджет на Столичната община за 2018 г., който е

...
Целият бюджет на Столичната община за 2018 г., който е
Коментари Харесай

Целият бюджет от 1.433 млрд. на Столичната община за 2018 г. бил за въздуха

Целият бюджет на Столичната община за 2018 година, който е в размер на 1.433 милиарда лева, е очакван за възстановяване на качеството на въздуха. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос какви средства е планувала общината, с цел да извърши програмата си за повишение на качеството на въздуха.

Днес Фандъкова и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов показаха пред публицисти бюджета на общината за 2018 година. За поредна година не се планува покачване на налозите и таксите. Очакванията на Столичната община са през идната година да получи със 105 млн. лева повече по отношение на 2017 година (7.9%) Традиционно повече от половината от средствата са от държавния бюджет, като предстоящите приходи от личните доходи на Столичната община са 654 млн. лева, с 30.4 млн или с 5% повече от тази.

Продължаваме с ремонтите

От тях 305 млн. лева ще дойдат от локалните налози и такси. По сметките на общината 200 млн. лева ще са от такса боклук, а останалите от налога върху недвижимите парцели.

Най-голямата инвестиция ще бъде довършването на третата линия от метрото, за което Столичната община е планувала съвсем 500 млн. лева

Почти 40 млн. лв. ще бъдат дадени за разнообразни поправки и реконструкции на уличната мрежа в града, а 6 млн. лева пък ще са за осветяване. Парите за отчуждаване на терени пък ще бъдат 10 млн. лева

През 2018 година се чака да стартират ремонтите на ул. " Граф Игнатиев ", на трамвайните трасета по булевардите " България " и " Цар Борис III ", бул. " Генерал Скобелев " и построяването на Източната дъга от бул. " Ботевградско шосе ". Общата сума за тези действия е към 52 млн. лева

Всичко е за въздуха

От представянето на Фандъкова не се разбра какви средства от бюджета са планувани за осъществяването на програмата за качеството на въздуха, която Столичният общински съвет одобри през май. В документа не е посочен размер на средствата, които ще бъдат нужни за осъществяването й. При гласуването през май зам.-кметът по екологията Йоана Христова сподели, че в общината ще бъдат направени разбори какъв брой пари ще са нужни за осъществяването на всяка от ограниченията и те ще бъдат заложени в бюджета за 2018 година

В отговор на въпроси от " Дневник " и " Капитал " Фандъкова сподели, че всяка една активност, който Столичната община прави, ще докара и до възстановяване на качеството на въздуха. Същевременно пък " целият бюджет е за въздуха " и затова не било належащо в него да се планува настрана перо.

Като образци за напъните на общината да усъвършенства качеството на въздуха Фандъкова уточни, че общината е спряла придвижването на рейсовете с марка " Икарус ", които били остарели и отделяли доста нездравословни излъчвания. " Модернизацията на градския превоз е основна ", сподели кметът на София, като уточни, че общината е оповестила публични поръчки за 120 рейса на газ и други 20 електрически.

Спирането на придвижването на рейсовете " Икарус " е заричане, което министър председателят Бойко Борисов даде още през 2008 година, когато беше кмет на града. Те обаче продължиха да се движат по пет от линиите в града до 2016 година.

При гласуването на програмата зам.-кметът по екологията сподели, че Столичната община ще направи разбори дали е належащо да бъде купени още станции за премерване на качеството на въздуха. Попитана през днешния ден дали дали тези разбори са направени, Фандъкова не отговори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР