Цели 71 години, след като е въведено за първи път

...
Цели 71 години, след като е въведено за първи път
Коментари Харесай

45 години лятно часово време в България: Кога ще спрем да местим стрелките

Цели 71 години, откакто е въведено за първи път в света в Канада, лятното часово време – за положително или зло, настава по това време България. От оня незабравим миг през днешния ден се навършват тъкмо 45 години.

Първата промяната на часовниците се урегулира с приемането от Министерския съвет на Постановление 6 на 26 януари 1979 година Според формалния документ то ще настава на 1 април и ще продължава до 30 септември всяка година, като часовниците се реалокират надлежно с 1 час напред и обратно.

Това обаче не е дефинитивно. На 13 март 1997 г.  Министерският съвет приема Постановление 94, с което се анулира Постановление 6 от 1979 година, написа vesti.bg.

С новото разпореждане се регламентира лятното часово време да се вкарва в 3:00 ч. през последната неделя на март, като часовниците се реалокират с 1 час напред, а връщането към астрономическото време да бъде в 4:00 ч. през последната неделя на октомври, като часовниците се реалокират с 1 час обратно.

Но и това също не е дефинитивно. През 2015 година Волен Сидеров внася за първи път в Народното събрание план за решение на Народното събрание, с което да се разпореди на Министерски съвет да анулира постановленията за лятното часово време.

След предварителни разисквания три години по-късно, през 2018 година, Европейската комисия предложи промяната на часовото време да се анулира, като страните членки резервират правото си да решат коя часова зона да важи за техните територии. До този миг дефинитивно решение по въпроса в България не е взето.

Кой е измислил лятното часово време? 

Бенджамин Франклин, първият дипломат на Съединени американски щати във Франция, предлага на смешка лятното часово време, с цел да осмее „ мързеливите “ французи.

През 1784 година той написа сатирично писмо до „ Парижки вестник “, в което предлага часовниците да се реалокират напред през лятото, с цел да могат жителите да стават по-рано и да виждат повече дневна светлина. Той също по този начин изисква налог върху прозоречните щори, нормиране на свещите и сигнал за пробуждане, подаван от артилерийски огън.

Повече от век по-късно, през 1895 година, новозеландският астроном и естествоизпитател Джордж Хъдсън предлага същата концепция от чисто егоистични съображения. Той желал спомагателната светлина през лятото да му помогне да учи насекомите.

През 1907 година британският строител, състезател на голф и луд в хорологията (измерването на времето) Уилям Уилет също предлага това, откакто една заран пътува рано и вижда затворените прозорци и спуснатите пердета, до момента в който хората спят в прелестната лятна зора.

Една година по-късно, на 1 юли 1908 година, откакто локален предприемач на име Джон Хюитсън подава петиция до локалния съвет, жителите на Порт Артър, Онтарио, Канада, получават позволение да реалокират часовниците си с един час напред, с цел да се радват на по-дълги и светли вечери. Скоро ги последват и други канадски градове.

По-мрачни претекстове обаче карат Германската империя да одобри лятно часово време на 30 април 1916 година

Увеличаването на дневната светлина през лятото обезпечава по-ефективна работа на военната машина. Освен това се понижава количеството гориво, употребявано за вътрешно осветяване, което усилва доставките за армията.

През идващия месец Англия последва образеца. Всъщност Народното събрание разисква концепцията още от 1909 година, макар че измененията са били мощно оспорвани от фермерите, които са желали по-светли летни сутрини, в които да правят работата си, вместо по-дълги и по-светли вечери.

В последна сметка през 1925 година лятното часово време е оповестено за непрекъснато на Острова в символ на самопризнание на обстоятелството, че часовете на бодърстване не съответстват със сезонната дълготрайност на деня.

Кой различен мести часовниците си? 

Около един милиард души, което е единствено една седма от международното население, годишно настройват часовниците си за лятно часово време. В това число влизат по-голямата част от Европа и Съединени американски щати (с изключение на Хавайските острови и по-голямата част от пустинния щат Аризона, чиито поданици избират по-тъмни и по-хладни вечери).

Практиката е подбудена най-много от географската широчина: на местата, ситуирани покрай екватора (като Хаваите), да вземем за пример, сезонните промени в продължителността на деня са дребни, тъй че няма потребност от промяна на часовото време.

През 2012 година съветските политици взеха решение да преминат към непрекъснато лятно часово време, надявайки се, че това ще усъвършенства благосъстоянието на жителите, като им обезпечи по-дълги дни през лятото.

В резултат на т

ова обаче се сътвориха стрес и здравословни проблеми за хората в Северна Русия, където сутрините оставаха по-тъмни за по-дълго време през суровите зимни месеци.

През 2012 година се следи и нарастване на броя на пътнотранспортните катастрофи в ранните утринни часове спрямо предходните години. През 2014 година в Русия беше въведено непрекъснато зимно часово време.

Защо Европейски Съюз се трансформира в този момент? 

След лобирането против лятното часово време от страна на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, през 2018 година Европейският парламент прави изследване, което сподели, че огромно болшинство от европейците поддържа премахването на лятното часово време.

Всъщност в онлайн изследването участваха единствено 4,6 милиона европейци – три милиона от тях германци, които преобладаваха в лагера на последователите на премахването. Във Англия, да вземем за пример, единствено 13 000 души си направиха труда да гласоподават.

Общо към 80% от участниците в изследването са поискали да се отстрани зимното часово време. Резултатите демонстрират и доста възрастово разделяне, като хората в Европа над 50 години са срещу промяната на часовника, а хората под 24 години са или за лятно часово време, или не се тормозят.

Анализаторите допускат, че младежите са по-склонни да имат смарт телефон, който автоматизирано трансформира времето, което понижава неудобствата. (Като опция циниците могат да предположат, че хората под 24 години имат дребен опит в ранното утринно ставане.)

За ползите  от промяната

Сър Уинстън Чърчил счита, че най-голямата изгода от въвеждането на лятно часово време може да се види на „ хилядите стадиони, претъпкани с нетърпеливи младежи всяка хубава вечер през лятото “.

Всъщност съгласно изследване на Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, извършено измежду 23 000 деца, по-дългите летни вечери могат да бъдат най-хубавото оръжие против епидемията от затлъстяване при децата.

Удължаването на светлата част от денонощието може да усъвършенства и настроението на нацията. Канадски откриватели откриват през 2003 година, че колкото повече слънчева светлина получава едно население, толкоз по-малка е вероятността то да страда от меланхолия.

Разпространението на депресията в даден град може да бъде понижено посредством елементарни ограничения в региона на публичното здраве, като да вземем за пример целогодишно прекосяване към лятно часово време, споделят те.

Вредите от смяната

Все повече изследванията обаче демонстрират, че при прекосяването към лятно часово време в актуалното общество разноските за сила в действителност се усилват заради продължителното потребление на климатици и компютри.

Съществуват и редица проучвания, които демонстрират обилни опасности за здравето, свързани със загубата на един час сън.

Проучване на повече от 110 000 души, оповестено в Journal of Clinical Medicine, открива, че сърдечните пристъпи се усилват доста през двете седмици след преместването на часовниците напред.

Първата заран в понеделник е времето на най-голяма заплаха, само че като цяло наподобява, че тези неочаквани по-ранни утрини могат да стресират нездравите сърца.

През 2018 година немско изследване на отчети от аутопсии открива нарастване на смъртните случаи, основно самоубийства и пътнотранспортни катастрофи, през двете седмици след прекосяването към лятното часово време.

Изследванията сочат, че злополуките вкъщи също се усилват поради нарушаването на телесния часовник, което предизвиква стрес и дезориентация.

Освен това физиологичният стрес, породен от загубата на един час в леглото, може даже да увеличи риска от развиване на множествена склероза, съгласно изследване на италиански биохимици от този месец.

Отбелязани са и други последствия от изгубения час. Психолози от Университета в Ланкастър откриха, че след промяната на часовниците се усилва броят на пациентите, които пропущат визити при лекаря. Много хора се дезориентират до една седмица.

Междувременно откриватели от Вашингтонския университет откриха, че съдиите издават по-дълги присъди в дните след преместването на часовниците напред. Липсата на сън може да ги направи свръхспособни и отмъстителни, се споделя в отчета в списание Psychological Science.

Проведени са доста по-малко проучвания на въздействието на спомагателния час в леглото и няма безапелационни доказателства, че той е нездравословен.

Къде не пипат часовниците 

Всъщност, до момента в който Съединени американски щати ползват лятното часово време повече или по-малко поредно от 1918 година насам, по-малко от 40 % от страните по света към момента го вършат.

С изключение на Хаваите и Аризона, останалата част от Съединени американски щати непрекъснато практикува лятното часово време.

Канада, Парагвай, Куба, Хаити, Чили, Нова Зеландия, страните от Леванта и региони на Австралия също следват практиката да сменят часовниците два пъти годишно, съгласно Statista.

Междувременно Мексико реши да приключи лятното часово време и да премине към непрекъснато въвеждане на зимно часово време, до момента в който най-северният щат на страната Долна Калифорния реалокира часовниците си за непрекъснато напред.

По-голямата част от Африка или в никакъв случай не е практикувала промяна на времето, или го е правила единствено един път преди време, само че Египет е една от дребното страни на континента, която ще стартира да практикува лятното часово време, с цел да пести сила.

Междувременно по-голямата част от Азия към този момент се е отказала от практиката на промяна на часовниците, макар че в миналото е спазвала промяната два пъти годишно.

Що се отнася до Южна Америка, съвсем всички страни, като се изключи Чили и Парагвай, не пипат стрелките на часовниците.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР