Целесъобразно е да има редовно правителство в България. За 30-те

...
Целесъобразно е да има редовно правителство в България. За 30-те
Коментари Харесай

Владислав Панев: Властта се услажда на президента, в записите няма скандални неща

Целесъобразно е да има постоянно държавно управление в България. За 30-те години преход сме имали четири служебни кабинета на предходните президенти, а единствено Радев до момента е излъчвал пет и се отива към шести. Това не е инцидентно. Услажда му се властта, която не му е дадена по Конституция – България е парламентарна република, разяснява пред BTV „ Тази заран “ Владислав Панев, зам.-председател на парламентарната група на ПП-ДБ. Той разяснява записите от съвет на " Продължаваме промяната ", които Радослав Василев популяризира обществено.



И Конституцията, и практиката допускат, че работата на президента е да спомага за съставянето на постоянно държавно управление, а той сега работи по този начин, че да няма такова. Отговорността е наша, на депутатите, и ние би трябвало да се оправим през идващите шест дни да осъществяваме държавно управление с втория мандат, уточни той.

Според Владислав Панев вторият мандат не е дискредитиран от „ едни записи, в които няма скандални неща “.

Румен Радев се държи по този начин, тъй като и „ Възраждане “ се държат по този метод. Информационната война във войната сред Русия и Украйна е доста мощна и тя може да бъде извоювана в България посредством службите. В момента президентът управлява службите и те губят тази осведомителна война. Нашата цел е тя да бъде извоювана – тя е за сърцата и душите на българските жители, съобщи той.

Обсъждането измежду нощ на промяната на ръководителите на служби съгласно Панев приказва за демократичността на „ Продължаваме промяната “.

Накрая на записа се вижда, че решение се взема с 25 на 24 гласа – няма извиване на ръце, няма прелиминарен сюжет като във вождистките партии, където вождът чете едно слово 15 минути, а по-късно всички ръкопляскат, съобщи Панев.

Води се сериозен спор за бъдещето на България, за това по какъв начин да спазим обещанията си пред гласоподавателите – Шенген, еврозоната, приходите, това слушам от записа. Има процедура ръководителите на службите да се съгласуват в съответните страни, защото те ще получават класифицирана информация. Имало е случаи, когато до нашите служби не е достигала информация заради неналичието на доверие. За посолствата нямам информация. Не съм чувал представители на моята партия да са ходили до посолства, разяснява Владислава Панев.

Според него е обикновено да се търсят всевъзможни благоприятни условия за диалози, в това число и неофициални, с европейски политици за реализиране на задачите на България.

Имал съм подозрения за Радостин Василев, само че не желая да слизам на това равнище и да изяснявам постфактум какво съм мислел за него преди седмица. Аз в никакъв случай не протоколирам свои диалози, не съм движимост в това. Не знам от кое място идват заканите против него. Има органи, които да ревизират, съобщи Панев.

Важно е на върха на българските служби да има хора, които работят за българския народен интерес. Важно е българските жители да се усещат спокойни и да не усещат напън, какъвто има в обществените мрежи, добави още той.

Винаги е имало значение кой управлява Министерство на вътрешните работи по време на избори, защото знаем какъв брой огромен е следеният избор. Важно за нас е купени гласове да няма, значимо е да има и машинно гласоподаване, защото тогава няма измами при броенето на бюлетините. Според мен това е имал поради и Асен Василев – Министерство на вътрешните работи да бъде независимо и да предотвратява всевъзможни опити за следен избор, разяснява зам.-председателят на парламентарната група на ПП-ДБ.

Математиката демонстрира, че би трябвало да търсим поддръжка и от Движение за права и свободи, диалози би трябвало да се водят. Не знам дали се водят такива диалози от Христо Иванов, само че не виждам нищо скандално в това, уточни още той.

Намирам за изцяло обикновено да се сътвори комисия, която да изследва дали би трябвало да бъде лишен имунитета на даден народен представител, не намирам за обикновено процесът да се шиканира процеса и да се бави във времето. Наша основа цел е всички български жители да са равни пред закона. Депутатският ни имунитет има смисъл единствено когато става въпрос за дейностите ни като народни представители, счита Панев.

Популярността на Кирил Петков и Асен Василев пристигна през първия длъжностен кабинет на Стефан Янев. Очевидно този кабинет е имал роля за резултатите на „ Продължаваме промяната “ на идващите няколко парламентарни избори. По този метод Владислав Панев разтълкува „ направеното ала-бала с президента “.

Относно промяната на хора в държавната администрация той уточни, че тя постоянно би трябвало да е законна, само че е изцяло разумно министърът да влиза със собствен екип в министерствата.

Беше мъдро решението на Мария Габриел да замрази диалозите – за първите 48 часа. Вече е време за диалози, съобщи Панев. Той уточни, че не може да разяснява къде е Кирил Петков сега.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР