Църквата Св. Стефан в Истанбул ще официално открита и осветена

...
Църквата Св. Стефан в Истанбул ще официално открита и осветена
Коментари Харесай

Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул ще бъде открита тази седмица

Църквата " Св. Стефан " в Истанбул ще публично открита и осветена в неделя след нескончаем ремонт, финансиран главно от турската страна и частично - от България. Това става в годината, когато се навършват 120 години от издигането на храма, съединен от железни детайли.

На церемонията в регион " Фенер " блидо до площад " Балат " на брега на Златния рог ще участват президентът Реджеп Тайип Ердоган и министър председателят Бойко Борисов.

Реставрирането на Желязната черква стартира преди 7 години и турските медии разясняват, че това е част от акция на управляващите да върнат към предходния им искра освен джамии, само че и храмове на други вероизповедания. В края на ноември в регион Едирнекапъ бе открита след възобновяване църквата " Ая Йорги " на гала с присъединяване на Вселенския патриарх Вартоломей.

" Св. Стефан " е един от главните знаци на историята на българската православна общественост в Истанбул. Тя се издига върху терен, дарен в средата на XIX в. от Стефан Богориди (роденият в Котел Стойко Цонков Стойков, който е племенник на Софроний Врачански), до момента в който е шеф на остров Самос. Реалният градеж стартира десетилетия по-късно, когато България към този момент се е отделила в трибутарно княжество.

Автор на архитектурния план е арменецът Ховсеп Азнавур, а тежащите общо близо 500 тона детайли са направени в Австро-Унгария от " Рудолф Филип Ваагнер " - същата виенска компания, взела участие в реконструкцията на софийския конак в замък и в която са отлети лъвовете за " Лъвов мост " в София.

Олтарът и истинските 6 камбани са от Русия. Освещаването на новия храм става на 8 септември 1898 година

Ремонтът на желязната черква се финансира от Истанбулската огромна община и община Фатих и ремонтът е на стойност към 2.5 млн.евро, като се прави и със съдействието на българската страна, споделя Нахиде Дениз особено за Българска телеграфна агенция.

Главният проектант на плана по реставрацията на " Свети Стефан ", госпожа Фикрие Булунмаз, която управлява строителния и реставраторския екип, съобщи: " Укрепихме по този начин добре българската черква " Свети Стефан ", че имам вяра, че ще издържи още най-малко 150 години ".

През 2017 година в комплекса на Българската екзархия в квартал " Шишли " бе открита ремонтираната зала, която цариградските българи назовават Малкия салон, защото в комплекса има един още по-голям салон. И двата салона се употребяват за срещи и разнообразни начинания на българската общественост в Истанбул с ръководител Васил Лиязе.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР