Църквата почита днес св. великомъченик Теодор Стратилат и св. пророк

...
Църквата почита днес св. великомъченик Теодор Стратилат и св. пророк
Коментари Харесай

Имен ден днес празнува Захари

Църквата уважава през днешния ден св. великомъченик Теодор Стратилат и св. оракул Захария Сърповидец. Имен ден могат да честват Захарий, Захари, Захарина, Хари, Захаринка, Зарко, Зара, Зарин и Зарина.

Името се празнува още на 24 Март и 5 септември.

Пророк Захария е единадесети от дребните пророци. Заедно с оракул Агей той подбуждал княза Заровавел да възвърне Йерусалимския храм. Той предсказал и тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим, Юдовото изменничество за тридесет сребърника и разбягването на апостолите по време на Христовите премеждия, написа offnews.bg

Пророк Захария се назовава сърповидец, тъй като имал привидение – слизащ от небето сърп, който покосява неправедните люде. Пророкът умрял в последните години от царуването на персийския цар Дарий Хистасп, към 520 година преди Христа.

Датата на мъченическата гибел на св. великомъченик Теодор Стратилат е 8 февруари, а на осми юни се чества преместването на честните му мощи от град Хераклея в неговия роден град Евхаита.

Великомъченик Теодор бил родом от град Евхаита, живял при започване на ІV век по времето на императорите Константин и Линикий. Той бил назначен за стратилат (воевода) в град Ираклия, покрай Черно море. Теодор умно управлявал поверения му град и мнозина, като виждали добродетелите му, приемали християнската религия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР