Църквата почита днес Св. Анисия, която била родом от Солун. Тя

...
Църквата почита днес Св. Анисия, която била родом от Солун.
Тя
Коментари Харесай

Св. Анисия се бояла от богатството си, раздала го на бедните |

Църквата уважава през днешния ден Св. Анисия, която била родом от Солун.

Тя била талантлива с всички земни богатства. Родителите й били положителни, благочестиви и доста богати, проявявали огромни грижи за нейното образование. От дете Анисия обикнала Бог повече от всичко на света. Бързо напредвала във всички науки и родителите й се радвали на триумфите на щерка си.

Още напълно млади Анисия изгубила родителите си и наследила голямо благосъстояние. Но то я плашело, тъй като знаела, че в благосъстоянието има доста изкушения, че то постоянно възбужда в индивида горделивост и тщеславие и че елементарно отдалечава от Бога. Най-после решила да раздаде всичко на бедните и продала парцелите си.

Анисия посещавала лечебни заведения и затвори, носейки на нещастните великодушни помощи. Но освен с пари пособия Анисия – тя прислужвала на болните, давала им медикаменти, превързвала им раните, служела им с старание и обич. Като раздала благосъстоянието си, тя сама почнала да живее в последна беднотия, като прекарвала дните в работа, а нощите в молитва.

В това време имало извънредно гонение срещу християните и който убивал християнин, не се считал по закона отговорен в ликвидиране. Веднъж Анисия отивала на черква и забелязала на улицата неизмеримо събитие: тоя ден езичниците правили някакъв идолски празник. Един боец видял Анисия и извикал да спре, тъй като желал да я принуди да принесе жертва на идола. Той я хванал, с цел да я заведе в езическия храм.

Анисия се съпротивила. Тогава той извадил меча си и я умъртвил (298 г.). Християните с страхопочитание погребали тялото й.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР