Църквата почита днес паметта на преподобния Антоний Велики - празникът

...
Църквата почита днес паметта на преподобния Антоний Велики - празникът
Коментари Харесай

Празнуваме Антоновден

Църквата уважава през днешния ден паметта на преподобния Антоний Велики - празникът е именуван Антоновден.

Антоний Велики е роден към 251 година в село покрай Йераклеопол, което се намира в Среден Египет, в фамилията на заможни и благочестиви родители.

На 18-годишна възраст младият Антоний остава сирак. Две години по-късно по образеца на първите светци-мъченици той раздава своето имущество на бедните.

Според житиеписеца му Атанасий Александрийски, светецът прекарва 20 години при цялостно уединение в една изоставена сграда в пустинята. При него идват заболели и страдащи хора, с които беседва с часове. Когато изтичат двайсетте години св. Антоний се заселва в Писпир, който се намира на 30 километра от река Нил. Неговият живот минава в молитва и проповед.

На 104 години Антоний влиза в открит дебат с последователите на арианското обучение и ги побеждава. Успехът му е наименуван празненство на християнството.

Доживява до дълбока напреднала възраст. Светецът умира на 105-годишна възраст на 17 януари 356 година Погребан е на скрито място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

В националния календар Антоновден се чества за предотвратяване от заболявания.

Имен ден през днешния ден честват хората с имената Антон, Антония, Андон, Тончо, Донка и техните производни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР