Царицата на мравките спи дълбоко, за да се възстанови, докато

...
Царицата на мравките спи дълбоко, за да се възстанови, докато
Коментари Харесай

Спят ли изобщо мравките

Царицата на мравките спи надълбоко, с цел да се възвърне, до момента в който мравките-работници са принудени да спят с прекъсвания. Царицата спи към девет часа на денонощие - единствено по този метод тя може да създава яйца от самото начало, до момента в който е будна, с цел да поддържа живота в мравуняка.

Сънят на мравките-работници е разпределен на порции и те подремват към 100 пъти дневно, до момента в който се трудят неуморно. Заради късия сън и неналичието на опция да си починат най-малко за малко, мравките-работници живеят единствено няколко месеца, а царицата живее години.

Работниците в мравуняка не спят, с цел да могат когато и да е на денонощието да пазят цялата колония. Една мравка-работничка спи към 250 пъти на денонощие, като нито едно от подремванията й не трае повече от половин минута. По този метод над 80 % от служащите в мравуняка постоянно са нащрек и са подготвени да се бият до гибел, с цел да защитят царицата, яйцата и ларвите в мравуняка.

Единствените случаи, в които мравките-работнички спят повече, е когато няма доста работа в мравуняка. Тогава си разрешават да подремнат цяла минута и даже повече. Ако в един мравуняк има повече от една кралица, всички те заспиват по едно и също време и се качват една върху друга.

 Спят ли въобще мравките

Царицата също не спи без спиране - тя заспива към 90 пъти денем, като всякога спи най-малко 6 минути, без да се разсънва. Това прави повече от девет часа сън всеки ден, което е изцяло задоволително, с цел да се възстановят силите на царицата и тя да е подготвена да прави работата си.

Понякога, до момента в който царицата спи, към нея се събират мравки-работници, които също подремват. Ако единствено дреме, царицата е с отворена уста, само че в случай че спи надълбоко, устата й е затворена. Според експертите по време на дълбокия сън царицата сънува - това проличава по потрепването на антенките й.

Царицата на мравките може да живее към 6 години, преди да се спомине от напреднала възраст. Никоя от мравките-работнички не доживява повече от 10 месеца, и това се счита за дълбока напреднала възраст при тези работливи инсекти. Цариците на някои типове мравки могат да живеят повече от 30 години.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР