Царевицата идва от растение, което принадлежи на семейство житни. Често

...
Царевицата идва от растение, което принадлежи на семейство житни. Често
Коментари Харесай

За и против царевицата? Вижте съществените ползи и вреди от консумацията ѝ

Царевицата идва от растение, което принадлежи на семейство житни. Често бива оприличавана на зарзават, тъй като се яде на кочан или от кочан. Изсушените семена от царевицата също намират приложение в кухнята ни – най-лесната, за която можете да се сетите, са пуканките. Със сол, масло или карамел, те са любим продукт за тези, които вървят на кино по целия свят. Освен пуканки изсушената царевица се употребява и в кулинарията. Намират се царевично брашно и нишесте, както и царевичен сироп. 
Прочетете още
Вкусът на царевицата е елементарно различим – всеки, който е ял царевица на кочан или ронена в чашка знае какъв е. Царевицата може да бъде варена, на грил, печена, или да се употребява сурова в салата. Брашното от царевица се нуждае единствено от няколко стъпки, с цел да се трансформира в царевичен самун, или пък царевични тортири, необятно публикувани в мексиканската кухня.

Въпреки изгодите, които царевицата дава за организма, съществуват и вреди от потреблението ѝ, поради което експертите не всеки път я предлагат като здравословен артикул. 

    + Фибри, витамини и минерали
Ако си вземете една чаша царевица на морето, без добавки, тя ще съдържа 177 калории. В тази чаша ще се намерят близо 5 грама фибри, които са въглехидрати от значително значение за храносмилателната система. Приемът на повече фибри понижава риска от избрани болести, в това число сърдечни и ракови. Специфичните фибри, които са в царевицата, могат да предпазят стомашно-чревния тракт от инфектиране
Намират се и витамините C, B1 и B9, както и магнезий и калий, които носят разнородни изгоди за организма.

    - Нишесте
Петте грама фибри в чашата обаче съставляват единствено една осма част от всичките въглехидрати. По-голямата част от тях са нишесте – въглехидрати, които потвърдено могат да покачат равнищата на кръвна захар в организма.  Някои изследвания сочат, че фибрите могат да балансират равнищата на кръвна захар, само че модифицираната царевица няма никакво наличие на фибри, губейки потребните си свойства. Консумацията на храни с високо наличие на нишесте води до огромен риск от диабет.

    + Полезни растителни съединения
Каротеноидите са пигменти, които дават присъщия жълт цвят на царевицата. Освен цвят, те спомагат и за здравето – лутеин и зеаксантин са два потребни каротеноида в царевицата. Те способстват за положителното зрение, като предотвратяват дегенерацията на макулата.

     +/- ГМО
Разликите в мненията за генно модифицираните артикули варират в двете крайности. Някои имат вяра, че растенията остават същите, в случай че не и по-добри и хранителни. Други обаче считат, че човешката интервенция вреди на плодовете и зеленчуците и ги прави токсични. Науката не разполага с задоволително обстоятелства, с цел да каже дефинитивно кое е правилно и кое – не. Има изследвания, които свързват генно модифицираната царевица с токсично влияние върху органи. Има и други изследвания, които не намират връзка сред растенията и проблеми със здравето. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР