Ц ентрална Азия се завръща все по-видимо на полето на

...
Ц ентрална Азия се завръща все по-видимо на полето на
Коментари Харесай

Ще се обединят ли Русия и Китай срещу настъплението на Турция в Централна Азия

Ц ентрална Азия се завръща все по-видимо на полето на геополитическата конкуренция за въздействие и последните събития го демонстрират отчетливо. За последните няколко месеца страните с най-силно историческо и политическо наличие в района реализираха няколко обиколки с публични лица през страните от тогавашното руско пространство.

Това, което се обрисува като наклонност, е доближаването на Русия и Китай в общия им конфликт с възходящата мощ на Турция. Москва и Пекин се стремят както да лимитират Анкара, по този начин и да не подкопават личните си позиции в този значим търговски и стратегически регион от света. Пред руснаците и китайците също по този начин стои въпросът дали и по какъв начин могат да употребяват Турция за задачите си – като да вземем за пример основаването на антизападен съюз. Сложността на тази игра притегля все по-голямо внимание на интернационалните наблюдаващи през последните години. Разширяването на турското въздействие в района - изключително след успеха на съдружника Азербайджан във Втората война в Нагорни Карабах, ускори както сериозността, по този начин и сложността на това районно съревнование за всички участници. Тази динамичност беше мощно облекчена през последните дни от две дипломатически срещи на високо ниво, една в Москва и една в Анкара.

На 1 април съветският външен министър Сергей Лавров се срещна с сътрудника си от Туркменистан Рашид Мередов. Според локални коментатори, главната цел на визитата на Мередов е да се посрещнат вероятните последствия от успеха на Азербайджан в Карабах и потреблението на тази победа от Турция, с цел да разшири въздействието си в Туркменистан и други тюркски страни в Централна Азия. Анкара към този момент реализира пробив с посредничеството сред Ашхабад и Баку в организирането на договаряния за оспорваните от дълги години петролни залежи в Каспийския басейн. Не е загадка, че Туркменистан направи тези стъпки на фона на терзания, че това ще се отрази на връзките с Москва. Русия следи от близко дипломатическите ходове в Каспийския район, защото Турция като член на НАТО може да даде опция на Алианса да стъпи в Централна Азия. Другото, което смущава Москва е концепцията газ от Каспийско море да доближи до Европа чрез Азербайджан -Туркменистан разполага с едни от най-големите енергийни находища и е обсъждан като опция за различен на Русия снабдител на газ.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР