Трябваше да открия Доктора и се сетих, че забъркам ли

...
Трябваше да открия Доктора и се сетих, че забъркам ли
Коментари Харесай

Защо изчезват пчелите?

„ Трябваше да открия Доктора и се сетих, че забъркам ли се в неприятности, той постоянно се появява. Търсих под дърво и камък! Разследвах за НЛО, житни кръгове, зелени човечета. Намерих ги всичките. Когато не можах да намеря пчелите си споделих, че несъмнено той има нещо общо с изгубването им. “ – Доктор Кой от Ръсел Дейвис.

Дори Дона Нобел от хитовия английски сериал Доктор Кой видя изгубването на медоносните пчели. Освен нея, още доста известни учени от целия свят се пробват да схванат за какво изчезват пчелите и то освен в Съединени американски щати, само че в Англия, Германия, Австрия, Швейцария, Швеция и Япония.

Ситуацията е по-зле от всеки път. По последни данни за 20 години сме изгубили повече от един милион пчелни кошери и броят им продължава да пораства с всеки минал ден. Сигурно ще си помислите, че даже пчелите да изчезнат, просто няма да ви се пречкат. Всъщност не е по този начин. Алберт Айнщайн е споделил, че без пчелите Земята може да оцелее най-вече 4 години.

Планетата няма да загине изцяло без пчелите, само че те са най-важното насекомо в хранителната верига на индивида. Медоносните пчели опрашват съвсем всички типове цветя, плодове и зеленчуци, с които се храним.

В по-неразвитите страни по-малкият брой пчели значи апетит и даже гибел, в случай че изчезнат изцяло. Плашещото е, че през последните пет години има доста учени, които се занимават напълно и единствено с този проблем, само че все пак пчелите не престават да изчезват. Никой не може да каже сигурно каква е повода за това.

Някои застават зад теорията, че повода е в необятно публикуваният комерсиализъм. С непрекъснатото повишение на потреблението в пчелната промишленост, някои хората считат, че от пчелите се желае да създават прекомерно доста мед в неприятни условия и това не им понася. Има учени, които пък настояват, че радиацията от мобилните телефони влияе върху пчелите. Сигналите ги объркват и те не съумяват да се върнат в кошерите си. При извършени опити се следи, че когато се сложи мобилен телефон покрай кошер, множеството от пчелите не съумяват да се върнат в него.

Има ги и очевидните аргументи – световното стопляне и генетично модифицираните храни. Тези храни могат да създават пъстър прашец, който да е гибелен за пчелите. Глобалното стопляне спомага за разпространяването на плесени и кърлежи, които също са отровни за тях.

Която и да е повода, не можем да отречем присъединяване на индивида. Може би към този момент е прекомерно късно, с цел да ги спасим, само че можем най-малко да обърнем внимание на тези работливи създания, които убиваме, преди да са изчезнали изцяло.

Източник: environmentalgraffiti.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР