Трябва обаче хората да пазаруват неемоционално, съветва председателят Владими Иванов

...
Трябва обаче хората да пазаруват неемоционално, съветва председателят Владими Иванов
Коментари Харесай

Тази Коледа щяла да е по-евтина от миналата според шеф на държавната комисия по борсите

Трябва обаче хората да пазарят неемоционално, поучава ръководителят Владими Иванов
" Кривата на изменение на цените на храните на едро сега е съвсем права линия. Като цяло една спокойна уравновесена среда, много обтегната откъм конкуренция и напълно предвидима, едно логистично успокоение на международния и на европейския пазар. "

Това споделя в изявление за Българска телеграфна агенция Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ), в коментар на обстановката на тържищата в последния месец от годината.

" На европейския пазар следим трендове към нормализиране, това никога не е дефлация, а по-скоро обезвреждане на негативните резултати от негативните упования. Абсолютно същата наклонност се придвижи и на българския пазар. Даже при покачващата се цена на захарта имаме по-ниски равнища от 2022 година, което значи, че особено при този запас сме имали едно надценяване в края на предходната година по отношение на настоящия миг ", изясни той.

Владимир Иванов сподели още, че ни чака спокойна Коледа от пазарна позиция. Към момента следим съмнения, които са под статистическата неточност, т.е. под 1 % и напълно незначителни, съобщи той и уточни, че ще следим слаби динамичности, най-характерни при плодовете и зеленчуците, които са със сезонен темперамент.

Според него с рационално и неемоционално извършване на покупки може да имаме потребителска кошница, която да е на по-ниски стойности от предходната година при същото качество.

" В никакъв случай потребителите да не се поддават на страстта на празника да похарчат повече пари за непотребни неща и деликатно да преценят, когато видят високи цени ", посъветва той и добави, че от нас зависи дали ще подкрепим неточна комерсиална процедура или не.

- Какви трендове наблюдавате в края на годината по отношение на декември предходната година?

- В края на 2022 година имахме възходяща наклонност, безспорна неизясненост в логистичните взаимоотношения, отрицателно очакване за това по какъв начин ще се развие енергийният пазар, какъв ще е пазарът на зърното, какво ще стане по разпределението в международен мащаб и в частност на европейския пазар.

Към момента има безспорна изясненост, т.е. тъкмо противоположната обстановка и много по-балансиран, спокоен пазар с неотрицателни упования. Кривата на изменение на цените на храните е съвсем права линия - безспорен стабилитет в съотношението на европейския пазар на цените на главните хранителни запаси.

Като цяло една спокойна уравновесена среда, много обтегната откъм конкуренция и напълно предвидима, едно логистично успокоение на международния и на европейския пазар.

На европейския пазар следим трендове към нормализиране, това никога не е дефлация, а по-скоро обезвреждане на негативните резултати от негативните упования. Абсолютно същата наклонност се придвижи и на българския пазар. Даже при покачващата се цена на захарта имаме по-ниски равнища от 2022 година, което значи, че особено при този запас сме имали едно надценяване в края на предходната година по отношение на настоящия миг.

Очаква ни една спокойна Коледа от пазарна позиция, може би ще имаме едно и също проявяване на цените без някаква особена смяна. Но при вилнеещи два военни спора би трябвало да се регистрира в прогнозите и това, че при някаква ескалация на тези спорове биха могли да се трансформират някои международни фактори, да се надяваме, че няма да се случи.

- Ако се резервира съществуващата обстановка в околните месеци на новата година същият баланс ли ще остане на пазара?

- Времето, което остава до края на годината, е най-силният пазарен интервал, който би предполагал някакви съмнения. Към момента следим съмнения, които са под статистическата неточност, т.е. под 1 % и напълно незначителни.

Януари и февруари пък са едни от " мъртвите " месеци във връзка с пазара, би следвало да следим тази наклонност в продължение на минимум 2-3 месеца при опазване на тези фактори на взаимоотношение, които са сега на международно и на европейско ниво.

Ще следим слаби динамичности, най-характерни при плодовете и зеленчуците, които са със сезонен темперамент и по принцип се поддават на сезонни съмнения. Не се чака внезапна наклонност нито нагоре, нито надолу. По-скоро един спокоен, безусловно уравновесен пазар, мощно конкурентен от позиция на разпределението и ценообразуването.

В тази обстановка по този начин нареченият конкурентен напън води до понижаване на продажбите и това ненапълно се придвижва и в недобри резултати в производството. Друг е въпросът нашето произвеждане по какъв начин ще реагира, тъй като има субекти, които осъществиха приходи от рецесиите, значимото е това да се случва съгласно разпоредбите. В земеделския бранш имаме доста огромен капацитет, само че той не е осъществен. За да се промени тази обстановка, е належащо да произвеждаме доста повече на по-добро качество, само че това са ограничения и политика в средносрочен и дълготраен аспект.

- За потребителите е от голяма важност по какъв начин това може да се придвижи в тяхната лична икономическа обстановка, т.е. в цените на дребно?

- Като пазарят рационално, осведомено и без страст. Има задоволително промоционални етикети, мярката " Достъпно за вас " също работи, и с добра осведоменост и рационалност може да имаме една потребителска кошница, която да е на по-ниски стойности от предходната година при същото качество. Всичко зависи от нашето държание, с цел да не се случат неприятните търговски практики.

В никакъв случай потребителите да не се поддават на страстта на празника да похарчат повече пари за непотребни неща и деликатно да преценят, когато видят високи цени. Потребителската просвета е доста значима, от нас зависи дали ще подкрепим неточна комерсиална процедура или не. Преди празници нормално има опити за добиване на по-високи изгоди, въпросът е дали ще го допуснем.

- Често се съпоставяме с другите европейски страни, в това число за цените на храните, какво се следи при едно такова съпоставяне с днешна дата?

- Февруари, март, април имаше доста фрапантни разлики, мощен прогресивен тренд в цените на дребно, в това време имаше равновесие в цените на едро - към този момент не е тъкмо по този начин. Като цяло отварянето на ножицата тогава може би беше подбудено от недобрата конюнктура в геополитически проект.

Към момента имаме едно уравняване, един постоянен ритъм. Март и април бяха може би най-лошите месеци в пазарно отношение като безпокойство и темпове на напредък, това, което наблюдавахме, не беше обикновено и като цяло беше подбудено от външни фактори. В момента има даже по-ниски нива при млечните артикули.

На европейския пазар се ограничи предлагането на парите в обращение и мярката също даде резултат. Това, което беше надценено, сега слиза може би на действителните си нива. Тенденциите, които се следят на европейския пазар, се покриват съвсем напълно и на българския, т.е. у нас имаме една добре настояща пазарна среда.

Този развой на стабилизация на пазара се следи може би от началото на юли и нищо не допуска да забележим някакво внезапно изменение в околните 3-4 месеца. Нека да си пожелаем да сме във етапа на пазарно успокоение и по-дълго.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР