Трябва ли по закон да влезеш веднага в карантина, ако

...
Трябва ли по закон да влезеш веднага в карантина, ако
Коментари Харесай

Да се самоизолираш при контакт с доказано заразен с коронавирус - никой не говори за закон, само за лична отговорност

Трябва ли по закон да влезеш незабавно в карантина, в случай че си имал контакт с потвърдено инфектиран с ковид? Според доктор Станимир Хасърджиев, един от създателите и ръководител на Национална пациентска организация (НПО), това в действителност не е законово регламентирано.
По думите му пред Нова телевизия, това е преди всичко въпрос на персонална отговорност. Задължителната карантина става с наставление на РЗИ, т.е. документ, различен метод да те сложат под карантина наложително няма, изясни той.
 Д-р Вълков: Носенето на маски навън е неуместно Д-р Вълков: Носенето на маски навън е неуместно
" Намаляването на карантината от 14 на 10 дни след позитивен резултат за COVID-19 е вярна мярка. Тези ограничения даже пристигнаха със закъсн...
Според, " всички близки контактни на доказан случай на COVID-19, по преценка на епидемиолог от РЗИ, се слагат под карантина в дома или на друго място за настаняване и здравно наблюдаване за 14-дневен интервал, считано от последния контакт със заболялото лице ".
Що се отнася до това дали би трябвало да е под карантина, откакто още в неделя са му споделили, че ръководителят на Военновъздушни сили, с който е бил в контакт в петък, е болен от ковид, обяснението на вицепремиера Томислав Дончев беше витиевато – допускам, че РЗИ го е предизвестила, всеки съзнателен жител би трябвало да се съобрази. " Добре е да мислите за своите близки, за своите другари ", сподели още Дончев, съгласно който политическите лица би трябвало да са за образец.
Когато имаме признаци, може и да са доста леки, да е някаква банална простуда, би трябвало да сме виновни и да си останем у дома, сподели Хасърджиев. Той е уверен, че не може работодатели да желаят зараза във компанията си и че самите ние би трябвало да пазим по-уязвимите си родственици и другари с хронични болести, които биха изкарали надалеч по-тежко COVID-19 или, недай Боже, заболяването да отнеме живота им.
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР