Трябва ли да се тревожа, ако детето ми не умее

...
Трябва ли да се тревожа, ако детето ми не умее
Коментари Харесай

В Сливен предоставят индивидуализирана подкрепа за семейства на деца със затруднения в развитието или увреждания

Трябва ли да се безпокоя, в случай че детето ми не умее нещата, които вършат неговите връстници?

Дали и какъв брой да очаквам преди да потърся експерти в случай че виждам, че детето ми има усложнения в развитото? Някои споделят „ ще го израсте “, само че други споделят, че би трябвало да работя?

Към кого да се обърна, когато нуждая се от съвет и помощ?

Дали това ще постави етикет на детето ми, че то е със забавено развиване?

Да се доверя ли на своята вътрешен глас като родител или да диря специалистите?

На всички тези въпроси и търсения, а и освен на тях, можете да намерите отговор от екипа експерти, които дават услуга по така наречен „ ранна детска намеса “ в Сливен. Услугата е част от пилотния план „ Европейска гаранция детето в България “, който се извършва от община Сливен и УНИЦЕФ, финансиран от Европейски Съюз. Екипът от обществен служащ и двама експерти по ранна намеса, образуван за поддръжка на най-малките деца и техните фамилии със усложнения в развиването или увреждания, работи в Сливен от няколко месеца.

Услугата е ориентирана към фамилиите на най-малките деца – от 0 до 5-годишна възраст, които имат усложнения в развиването или увреждания. Тя е изцяло безвъзмездна.

Какво да очаквате?
Услугите са ориентирани към родители и се дават в естествената среда на фамилията и детето – вкъщи, на детската площадка или на местата, където то всекидневно прекарва времето си. Това е нов пилотен метод на ранна намеса какъвто се ползва в доста страни по света с потвърден ефект;Екипът посещава фамилията в дома му, където родителите и детето се усещат най-спокойни;Подходът и поддръжката зависи напълно от самостоятелните потребности на всяко семейство и съответно дете;Целта е фамилията да схваща държанието и потребностите на детето;Свързване на фамилиите с разнообразни експерти и подобаващи услуги;Обучения и семинари за родители, с цел да придобият повече познания и умения;Съвместна работа с експерти, които се грижат за детето – педиатър, персонален доктор, учители, педагози и други, с цел да следваме обща цел в развиването на детето;Подкрепа на преходните интервали на детето от семейство към детската ясла и градина;Оценка на стадия на детско развиване със модерни способи и насоки за ранна реакция на усложненията в детското развиване.
Защо ранното детство е толкоз значим интервал в живота и за какво е най-важния интервал за деяние?

В първите три години детето се развива с най – висока скорост, като усвоява съществени умения за цялостен живот. Взаимодействието сред физическото развиване, здравословното положение и психическото развиване на детето е доста мощно. Това е и интервалът, който е най – подобаващ за дейности (интервенции), в случай че при детето се следят усложнения в някой от областите. Или най-ясно казано – колкото по-рано се реагира, толкоз по-сериозни са възможностите за триумф и компенсиране на вероятно закъснение или усложнение.

За да може Вие и детето Ви да минете по пътя на ранното и пълноценно детско развиване по допустимо най-лесния метод, с цел да получите търсената от Вас поддръжка,

може да се обърнете към екипа по един от следните способи:

като ги посетите на място:

гр. Сливен, ул. „ Пейо Яворов “ № 68

като се свържете по телефон: Деяна Йорджева – Специалист РДИ / тел: 0878343993

Цветелина Йорданова – Социален служащ / тел: 0879355218

като изпратите имейл:

като посетете ФБ страницата ни: Общностен център – Сливен

Този план е финансиран от Европейския съюз © УНИЦЕФ България, 2021 Информацията и възгледите в тази публикация са на създателите и не отразяват публична позиция на Европейския съюз. Институциите и органите на Европейския съюз или лице, настоящо от тяхно име, не могат да поемат отговорност за метода, по който се употребява информацията, която се съдържа в този материал.

Проектът се извършва взаимно с Община Сливен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР