Трябва ли да отпадне втората година от майчинството? Според данните

...
Трябва ли да отпадне втората година от майчинството? Според данните
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Трябва ли да отпадне втората година от майчинството?

Трябва ли да отпадне втората година от майчинството ?

Според данните на бизнеса България е преди всичко по дължина на майчинството в Европа и измежду водачите в света. Според анкетата на „ Фейсбук” страницата на „ Тази сутрин”, в която са се присъединили близо 3000 души, 94% от гласувалите споделят, че втората година от майчинството не би трябвало да отпада , а 6% споделят „ Да”.

„ Ние не настояваме толкоз за унищожаване на втората година, нашето предложение е за известно съкращаване на първата година, и то без да губим лидерската си позиция – да вземем за пример сумата на седмиците да стане към 48 ”, сподели Теодор Дечев, представител на Асоциацията на индустриалния капитал.

„ Бизнесът прави предложенията, свързани с понижаване на размера на тези отпуски, изхождайки от ползите си за обезпечаване на работна ръка , без да си дава сметка, че навлизаме в регулацията на един доста по-сложен въпрос”, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него по тези въпроси диалозите би трябвало да се водят на друга повърхност.

Снимка: btvnovinite.bg

Теодор Дечев счита, че финансовият запас, който страната отделя за развъждане на дете до втората му година, не би трябвало да отидат в „ общия казан” на бюджета, а за съответни политики за финансиране . Според него би трябвало да се влагат пари в ограничения, които да основават опция някой да гледа детето .

Снимка: btvnovinite.bg

Той добави, че бизнесът към този момент и самичък стартира да взема решение въпроса с детските ясли и градини. „ Знам към този момент случаи на предприятия, където има фабрично учебно заведение, фабрична детска градина”, означи Дечев.

Снимка: btvnovinite.bg

А ето по какъв начин се оправя едно младо семейство в София:

След година и половина у дома Йоана Любенова се връща в офиса. В отпуск по бащинство излиза Явор, тъй като дребната Лори още веднъж не е призната в държавна ясла.

„ Няма късмет, няма кой да я гледа. Алтернативата е частна ясла. Тази, която ние сме избрали, е 650 лева за целодневно развъждане, като това за нас е прекомерно скъпо”, признава майката.

Освен скъпа, градината се оказва и на час разстояние от вкъщи на фамилията. Всяка заран пътят се минава с кола от Йоана, преди да потегли към работа. А с цел да спестят пари, детето се взима още на обяд . Йоана споделя, че се е върнала на работа по финансови аргументи „ За да не изгубя работата си и да можем да се устояваме за обикновените битови потребности. Свили сме разноските си до минимум”, прецизира тя.

„ Дотам ли опряхме? Бизнесът ще загине, в случай че българската майка не е на работа? Има липса на фрагменти, няма кой да работи ли”, пита Йоана.

Снимка: btvnovinite.bg

Родителите са уверени, че у нас и в чужбина разликите при развъждането на децата са големи, най-много в помощта и в поддръжката. „ Майките желаят да работят. Никой не желае да стои в обществена изолираност и да стои у дома, само че няма по какъв начин, кой да гледа детето”, акцентира Йоана.

Като млад татко Явор изцяло поддържа по-дългото майчинство, тъй като е уверен, че това е най-хубаво за детето. „ Когато нещата опрат до това кой изкарва повече пари, този, който изкарва повече пари, отива на работа . Другият си остава у дома, което също е добре, тъй като връзката татко – щерка се засилва”, счита той.

Всеки ден на фамилията стартира в 6 ч. сутринта и изисква сериозна дисциплинираност, с цел да може младата майка да е в точния момент на работа и да прави отговорностите си умерено.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР