Трябва ли да бъдем тествани, ако наш близък има коронавирус?

...
Трябва ли да бъдем тествани, ако наш близък има коронавирус?
Коментари Харесай

Трябва ли да се тестваме, ако наш близък е с COVID-19?

Трябва ли да бъдем тествани, в случай че наш непосредствен има ковид? Отговорът на този въпрос търсят от дни околните на пациент с COVID-19, настанен за лекуване в столичната болница „ Свети Иван Рилски “. Две от отделенията в лечебното заведение са под карантина, откакто болестта се популяризира измежду 12 души от личния състав и четирима пациенти.
На 3 април пациент с вирусен хепатит и остра левкемия е признат в болничното заведение. Още при постъпването е тестван с бърз тест за ковид. След негативен резултат лекуването продължава в клиниката по хематология, споделя bTV.
„ Нещата се развиваха доста добре. Бях доста удовлетворена, трябваше да го изписват обаче подвигна температура. Два теста негативни и когато се утежнява напълно, тогава му вършат PCR и се оказва COVID-19 “, споделя Райна Манджукова, щерка на инфектиран с ковид.
След като схващат, околните търсят подпомагане от персоналния си доктор и РЗИ. „ От РЗИ ме препращаха към персоналния доктор, персоналния доктор към РЗИ. Оттам никой не може да ни каже какво тъкмо се чака да създадем. Ще ни създадат ли проби, няма ли “, твърди Манджукова.
От Щаба дадоха отговор по този начин: „ Пациентът е постъпил на 3 април. Тоест 14 дни пациентът не е имал контакт по данни на управлението на болничното заведение, пациентът не е имал контакт с околните си. И това е повода те да не са под карантина “.
Дъщерите на инфектираният мъж към този момент са си създали бързи проби за ковид, които са негативни. Очакват и резултата на брачната половинка му. „ Защо ние би трябвало да си вършим проби сами? И да ги плащаме. За майка ми кръвния тест е 80 лв. “, пита дъщерята.
75-годишният мъж се счита за първоизточник на болестта в болничното заведение. Заради карантината, в отделението по хематология е отсрочено лекуването на към 60 души. Заразените пациенти са изолирани в специалано инфекциозно поделение. А лекарите – под домашно лекуване. Останалите клиники в болничното заведение не престават да работят.
От болничното заведение обявиха, че пропуски не е изключено да има. Но по-голямата възможност да не се касае за вътреболнична, а за епидемиологичен гърмеж на база на пациент, който постъпва за лекуване.
" Трябвало е околните да бъдат тествани. Предполагам, че сътрудниците от РЗИ не могат да поемат всички, тъй като към този момент има над 1000 инфектирани ", разяснява в предаването „ Тази заран “ доктор Александър Йорданов, зам.-началник на клиниката по хематология към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ".
Трите теста на доктор Йорданов са негативни. Неговите сътрудници, които са се заразили, се усещат добре и към този момент нямат признаци. Той се надява, че на следващия ден клиниката по хематология ще стартира още веднъж да приема пациенти, защото доста хора чакат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР