Трябва ли България да даде „зелена светлина“ на Северна Македония

...
Трябва ли България да даде „зелена светлина“ на Северна Македония
Коментари Харесай

„За“ и „против“: Трябва ли България да свали ветото за европеговорите на С. Македония

Трябва ли България да даде „ зелена светлина “ на Северна Македония да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз? Дискусия на тази тематика водиха в студиото на „ Тази заран “ журналистът Любчо Нешков и Весела Чернева, шеф на софийския офис на Европейски съвет за външна политика.

Според Чернева, с цел да се промени българската позиция ще са нужни още срещи сред София и Скопие. По думите ѝ българо-македонските връзки са в най-лошата си форма въобще.

„ Смяната на тона е първата задача и пред двете страни, в случай че желаят да има разговор. Не може двама души да приказват, в случай че те се отнасят един към различен с злост, в случай че взаимно се упрекват в неистина и така нататък Идеята е, че през градивен разговор, посредством дребни стъпки, последователно да се трансформират тези връзки “, разяснява Чернева.

Нешков уточни, че България е страната, която най-силно държи Северна Македония да се причисли към Европейски Съюз. Според него по този въпрос страната ни е правила стратегически неточности.

„ Когато един министър, занимаващ се с двустранни връзки, той поглежда стокообмена – 2017 година, пикът на Груевски, с нищо не се разграничава от 2020 година Първите три месеца на 2021 година, при които би трябвало да има пик, тъй като имаше пандемия и всичко беше затворено, те са там, където са били по време на пандемията “, уточни журналистът.

Относно визитата на македонския министър председател Зоран Заев в София, Нешков сподели: „ Езикът на омразата в Северна Македония е институционален. Водещите политици в страната стартират със следните думи: „ Не си даваме езика, идентичността и нацията. Господи! Никой не желае да ви отнеме идентичността и това, което вие желаете да бъдете “.

Чернева посочи, че позицията, която е заела страната ни е извънредно сложна, а българската дипломация е сложена в ъгъла. „ Видяхме това и по договарянията за евробюджета, в този момент ще забележим по Плана за възобновяване. България непрестанно търпи загуби от това, че нейния глас все по-малко може да се чуе “, добави тя.

Според Чернева, в случай че страната ни беше работила по-активно по Договора за добросъседство със Северна Македония от 2017 година, нямаше да се стигне до потребността от несъгласие.

Цялата полемика вижте във видеото !
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР