Трябва държавата да бъде на мястото си и да изпълнява

...
Трябва държавата да бъде на мястото си и да изпълнява
Коментари Харесай

Джевдет Чакъров: Държавата трябва да бъде на мястото си и да изпълнява функциите си

" Трябва страната да бъде на мястото си и да извършва функционалностите си. Всички способени институции би трябвало да си правят работата ".

Това сподели пред БНР депутатът от Движение за права и свободи Джевдет Чакъров, министър на околната среда и водите в интервала 2005-2009 година, в коментар на бедствената обстановка в общини по Южното Черноморие след поройните дъждове на 5 септември.

Той беше безапелационен, че с цел да не се стига до такива наводнения с големи вреди, най-тежката от които е загубата на човешки животи, вниманието би трябвало да бъде ориентирано към предварителна защита и положението на инфраструктурата.

" По отношение на изсичането на горите би трябвало да има доста сериозен надзор. Проводимостта на реките и деретата би трябвало да се съблюдава прецизно от способените институции. Но и жителите желая да прикани - да не замърсяваме, да имаме дейна гражданска позиция за поддържане. Още 2005-2009 година България стана член на Европейската прогностична метеорологична организация и би трябвало да получаваме доста по-точна информация и да се насочват напъните да има предварителна защита. Да се изтеглят хората от такива рискови места, както се случва в други страни в Европа. Можем да си позволим и ние това в актуалното равнище на развиване на науката. Трябва да се влага доста и в научни проучвания в региона на климата - за възстановяване на точността на метеорологичните прогнози и усъвършенстването на моделите, посредством които се ръководи рискът от наводнения, " разяснява националният представител.

Чакъров акцентира, че от вредите от бедствието е станало ясно, че подземната и пътната инфраструктура не са с положително качество.

" Общините не могат да се оправят с възобновяване на инфраструктурата, в случай че не получат помощ от страната.... Трябва да има съответни политики, съответни вложения и оптимално дейно разходване на обществения финансов запас. Трябва страната да откри нужния запас, с цел да подкрепи потърпевшите обитаеми места по най-бързия метод, " безапелационен е Джевдет Чакъров.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР