Трябва да запомним този ден: на 19 септември 2018 илюзиите

...
Трябва да запомним този ден: на 19 септември 2018 илюзиите
Коментари Харесай

Как България сама се вкара в Б-отбора на ЕС

Трябва да запомним този ден: на 19 септември 2018 илюзиите завършиха. България сама избра пътя към втория ешелон на Европейски Съюз, написа Полина Паунова за " Дойче Веле България ".

Още с идването си на власт през 2009 година ГЕРБ и персонално партийният водач Бойко Борисов гръмко прокламираха, че те са европейската партия в България. Опитът да убедят популацията стигна до такава степен, че Европа даже бе вписана в името на групировката. Целта бе една - на фона на прогнилата от корупция Тройна коалиция и спиращите еврофондове, в България се появи ниша за политически индивид, който да обещае на жителите най-малко някакво възпитание, и то от западен вид.

За по-наблюдателните илюзиите завършиха още в първата година на мандата, а малко по-късно стана ясно, че Европа ще бъде за ГЕРБ само легитимация. И че обещанията за цивилизованост ще останат в областта на мантрите. Управляващите възкачиха на фундамент репресивния уред на Министерство на вътрешните работи, овладяха всички канали за въздействие, наследени от ръководството на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а след това подчиниха правосъдната система и медиите. Нищо, че Борисов до ден сегашен изяснява, че магистратите са неприкосновени, а публицистите единствено го подлагат на критика. Именно той е създателят на заключението, че който владее Темида и средствата за всеобща информация - той ръководи.

На фона на всичко това при всяко скръцване със зъби от Брюксел министър председателят постоянно намираше пояснение: че властимащите не били разбрани вярно, че щели да се поправят, че той доста желал всичко да е по западен модел, само че останалите в Бълария не били подготвени за това. Досега приказките му все някак успяваха да убедят родното общество, а европейският хайлайф ги смяташе за задоволително приемливи. Защо - това е тематика дълга и обособена, по тази причина да го кажем напълно малко: имитацията задоволяваше всички.

Краят на илюзиите

Но на 19 септември 2018 година илюзиите завършиха и нито една реплика на европейскост към този момент не може да залъже западните сътрудници на България. За жал на самите българи към момента може да им бъде пробутан разказът за националния суверенитет, за озъбения джендър, дебнещ иззад брюкселските шубраци, за соросоидната опасност, която ще направи децата им хомосексуални, либерали или дори хомосексуални либерали…

Само ден откакто така наречен „ Патриоти " внесоха в Министерски съвет настояването България публично да поддържа унгарския министър председател Виктор Орбан и неговото ръководство, което е застрашено от европейски наказания поради неспазването на върховенството на закона и човешките права, решението бе признато. Именно това е в този момент формалната позиция на българското държавно управление, ръководено от Бойко Борисов. България към този момент работи по правенето на позиция за Съвета на Европейски Съюз, в която се показва, че София е срещу стартирането на наказателна процедура против Унгария.

Страната е застрашена да бъде лишена от право на глас в Европейски Съюз, само че на процедура това няма по какъв начин да се случи - за задачата се изисква единомислещото утвърждение на другите държави-членки, а Полша и Чехия към този момент се оповестиха срещу. Тоест, не България ще спъне мярката против Унгария. Но София, която другояче е твърдо срещу разделянето на Европа на две скорости, в този момент сама се постави в Б-отбора.

На този 19 септември ние сами се отказахме от европейските полезности и сами избрахме пътя към втория ешелон на Европейски Съюз. Знакът, даден от държавното управление, наподобява още по-недвусмислен на фона на обстоятелството, че жарката поддръжка за Орбан пристигна броени дни след топлата му среща с Владимир Путин.

" България е идната "

Не е инцидентен и анонсът, с който България съобщи поддръжката си за Орбан. “Днес е Унгария, на следващия ден това се готви за Полша, а един ден може да се стовари и против България”, възкликна вицепремиерът Красимир Каракачанов, обявявайки държавното решение. И не е надалеч от истината. България предстои на рецензии по всички параграфи, по които Брюксел порицава Унгария.

Извън обстоятелството, че гузни за положението на родната народна власт, българските ръководещи не желаят да подлагат на критика други страни за същите тези дефицити, различен символен миг е удивителното единодушие сред ръководещи и съпротива по тематиката за последователното ни отдръпване от Европа. Фактът, че зад “каузата” застават както „ Патриотите " и ГЕРБ, по този начин и Българска социалистическа партия разкрива това от дълго време подозирано съглашателство сред представителите на българската върхушка. А то е елементарно обяснимо от позиция на „ преимуществата ": колкото по-далеч от Запада и по-близо до евразийските разбирания за ръководство, толкоз по-малко гражданска сила, а оттова повече властови запас за тях самите. Въпросният безграничен властови запас се назовава корупция. Още една тематика, по която Унгария е подложена на критика от Европейски Съюз.

От българска позиция обаче основното е друго - измежду парламентарните партии явно няма нито една групировка, която да е същински европейска. За Българска социалистическа партия и „ Патриотите " беше ясно през цялото време, Марешки го съобщи след това с настояването да излезем от НАТО, а ГЕРБ демонстрираха същинското си лице в сряда, изявявайки подготвеност да защитят Орбан. Движение за права и свободи може и номинално да се афишира срещу тази концепция, само че дейностите на партията демонстрират действителния ѝ инстикт, който няма доста общо със Запада.

Европа към този момент знае за България

И не на последно място: Европа към този момент знае. Знае, че няма съдружник в лицето на Борисов. Самият той пък е наясно - “ударят” ли Унгария, България е една от идващите. Признанието пристигна от най-високо равнище. От държавното управление, основано с мандат на Гражданите за европейско развиване на България.

Всичко това сигурно ще надраска съществено реномето на Борисов в Брюксел, което той другояче употребява за легитимация вътре в България. А без този запас, който е повече артикул на пиар, в сравнение с действителна политика, ГЕРБ губи освен онази алегорична част от името си, само че и най-сериозното си преимущество пред останалите парламентарни субекти. Ето за какво незабавно откакто бе оповестено, че решението е подкрепено от Министерския съвет, Борисов от Залцбург добави, че съвещанието на кабинета е било оперативно, а гласуването без правна стойност. Думи, с които той за следващ път се опита да наподобява европеец в Европа и земляк в България. Този път обаче илюзии няма: оперативно решение на Министерския съвет значи едно - министрите са дали своят вот “за”, а в този момент следва единствено окончателното оформяне на позицията. Изборът е изработен: България се отхвърля от опитите да влезе в ядрото на Европейски Съюз. И зад този избор стои точно партията, която постави Европа в името си.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР