Трябва да ядем половин кило месо на месец вместо едно

...
Трябва да ядем половин кило месо на месец вместо едно
Коментари Харесай

Заради антирекорда на лирата: Призовават турците за половин ...

" Трябва да ядем половин кило месо на месец вместо едно или две ", споделя Зюлфю Демирбаг, народен представител от ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ от окръг Елязът /Източна Турция/ във видеопослание към електората, оповестява ДПА, на която е базира Българска телеграфна агенция.

Демирбаг не е единственият, който насочва препоръки за икономии към турците, притиснати от висока инфлация, растяща безработица и обезценка на лирата.

Министърът на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез прикани по-рано този месец семействата да понижат отоплението в отговор на растящите цени на природния газ.

През юни турската първа дама Емине Ердоган предложи на жителите да понижат размера на порциите месо и да заобикалят несъразмерни разноски, с цел да се борят с напразното харчене, предизвиквайки ядосан отговор в обществените мрежи и обвинявания в двуличие, имайки поради разноските за новия президентски замък и скъпите тоалети, които се твърди, че тя носи.

Тези апели са отправени на фона на най-тежката икономическа рецесия, която Турция претърпява от години. Годишната инфлация доближи съвсем 20 % през октомври, а лирата загуби над 40 % от цената си от началото на годината, като означи исторически рекорден спад до 13,49 лири за $ през днешния ден, когато изгуби над 14 % от цената си единствено за един ден.

Кризата нанася сериозен удар на елементарните турци и потребителите постоянно се оплакват в обществените мрежи от бързо растящите цени на главните хранителни артикули.

Курсът на турската лира по отношение на $ означи внезапен спад, откакто президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отбрани скорошното мощно понижаване на лихвения % и се зарече да завоюва своята " икономическа война за самостоятелност " макар рецензиите и апелите да промени курса на паричната политика, заяви Ройтерс.

Ердоган оказва напън върху централната банка да се концентрира върху нападателно понижаване на лихвения % за поощряване на експорта, вложенията и работните места, въпреки че инфлацията приближава 20 %, а валутата продължава да се обезценява и да гълтам спестяванията на турците.

Бившият заместник-управител на турската централна банка Семих Тюмен, който беше уволнен от Ердоган предишния месец, прикани за връщане към политиките за отбрана на цената на турската лира. " Този несъизмерим опит, който няма късмет за триумф, би трябвало да бъде зарязан неотложно ", написа Тюмен в Туитър.

В четвъртък турската банка понижи главния си лихвен % със 100 базисни пункта до 15 %, доста под инфлацията от съвсем 20 %, и даде сигнал за допустимо ново понижение.

Късно в понеделник Ердоган отбрани политиката си на конференция и съобщи, че по-строга парична политика няма да понижи инфлацията, с което предизвика нов срив на курса на лирата.

Въпреки рецензиите към паричната политика Ердоган отхвърли опцията за предварителни президентски и парламентарни избори, заяви ТАСС. " Ние сме излизали спечелили във всички избори без изключение. И аз декларирам, че предварителни избори няма да има, те ще се произведат през 2023 година, както е планувано ", сподели турският президент през днешния ден пред Народното събрание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР