Трябва да включим в преамбюла на нашата конституция незначителното българско

...
Трябва да включим в преамбюла на нашата конституция незначителното българско
Коментари Харесай

Нова провокация на Мицкоски: Българите в Северна Македония са 800-900 души

„ Трябва да включим в преамбюла на нашата конституция незначителното българско малцинство. И приказваме за няколко стотин наши жители, а не няколко стотин хиляди. Говорим за към 800-900 жители на моята страна, които дефинират себе си като част от българската общественост “.

Това съобщи министър председателят на Северна Македония Християн Мицкоски. Изявлението му пристигна по време на 20-ата Европейска среща на върха в Залцбург, отдадена на бъдещето и промените на Европейския съюз, съобщи БГНЕС.

„ Преамбюлът на нашата конституция има разказвателен темперамент и показва, че това е страната на тази и тази нация. Някой от интернационалната общественост би споделил, че това е рутинна работа, която би трябвало да свършим, с цел да продължим напред. Щеше да е толкоз просто, в случай че това беше първото сходно искане (за смяна на конституцията – бел.ред.), само че то е десетото по ред “, сподели Мицкоски.

Премиерът акцентира, че фрустрацията на македонските жители непрестанно пораства точно поради новите условия, които се слагат пред Скопие. Мицкоски посочи, че партията му се радва на постоянна електорална поддръжка, а държавното управление му разполага с поддръжката на съвсем 2/3 от представителите в Народното събрание.

„ И в този момент би трябвало да се изправя пред моите съграждани и да кажа: Вижте скъпи мои съграждани, мои студенти, би трябвало да променим конституцията още веднъж, само че както знаете това стана нещо всекидневно “. Никой не демонстрира схващане към нас. Ние сме дребна страна в сърцето на Балканите, без изход на море и би трябвало да създадем тази стъпка, в случай че желаеме да стартираме договаряния “, съобщи министър-председателят.

Той още веднъж сподели, че правата на македонското малцинство в България са били погазени и Съда за правата на индивида в Страсбург неведнъж е глобил София по отношение на този въпрос.

„ Какво се случва с македонското малцинство в България. И не приказваме за няколко стотин души, приказваме за десетки хиляди хора. Дали нечия права са били нарушени, че би трябвало да вършим тези промени още веднъж и още веднъж, и още веднъж? Кои сме ние политиците, че да съдим дали нечии права са били нарушени? Напротив ние можем единствено да злоупотребим с този въпрос. В Европа има институция, която да преценя дали нечии права са били нарушени или не. Името на тази институция е Съда за правата на индивида в Страсбург. И какво реши този съд през последните няколко години? 14 решения в интерес на македонското малцинство в България, по-късно ще ви обясня за какво съда взе тези решения, и 0 пъти в интерес на българското малцинство в Македония. 14 на 0. И какво би трябвало да кажем за македонското малцинство в България, което освен не е част от конституцията, само че и не им е разрешено да записват своя Неправителствена организация (НПО) “, добави Мицкоски.

Премиерът акцентира, че макар всички компликации 75% от жителите на РСМ не престават да поддържат европейското бъдеще на страната.

„ И по този начин, няма мотив, с който да застана пред моите жители и да кажа: Вижте би трябвало да приемете това (конституционните промени – бел.ред.) и никой не може да ви подсигурява, че след 6 месеца някой различен, на изток от нас, няма да желае нещо в допълнение. Защо се опасявам? Това не е боязън, основан на илюзии, това е боязън, основан на доказателства и на минал опит от последните 25 години. Защо се опасяваме. В нашата преговорна рамка с Европейски Съюз, за първи и уповавам се за финален път, ние имаме двустранен спор, приоритизиран пред Копенхагенските критерии. Никоя от предходните страни, които са били част от Варшавския контракт, не са били в сходна обстановка. Затова ние, като ново държавно управление, желаеме да сме градивни, желаеме да приказваме. Искаме да седнем на масата и да разбираем фрустрацията на нашите жители, които се усещат предадени. Въпреки всички компликации в предишното 3/4 от жителите на моята страна желаят да бъдат част от Европейски Съюз. Не евроскептиците, а проевропейците са голямо болшинство в РСМ. Говорим за повече от повече от 75 % “, сподели Мицкоски.

Той добави, че в случай че Преспанското съглашение е „ шедьовър на европейската дипломация “, то тогава сходен „ шедьовър “ би трябвало да бъде основан и за решаването на „ изкуствения спор “ с България. | БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР