“Трябва да върнем българския вкус отново на трапезата.” Това заяви

...
“Трябва да върнем българския вкус отново на трапезата.” Това заяви
Коментари Харесай

Зам.-министър Момчил Неков: Трябва да върнем българския вкус отново на трапезата

“Трябва да върнем българския усет още веднъж на трапезата.” Това съобщи заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на семинар за новите агроекологични ограничения, проведен от Министерството на земеделието и Селскостопанската академия в Пловдив.

“Потребителите търсят българския усет, само че сортовете са от други страни. В Стратегическия проект към този момент са обезпечени средства по интервенцията за поощряване на български сортове, които да са и устойчиви към климатичните условия”, сподели заместник-министър Неков.

Той добави, че задачата е да се възвърне търсенето на родни артикули от български сортове и посадъчен материал, като целият развой да е диктуван от желанието на потребителите.

“Целият развой ще бъде подкрепят в Стратегическия проект, като посредством тази агроекологична намеса желаеме да върнем усета на обичайните артикули на трапезата “, сподели заместник-аграрният министър.

Той разяснява, че ще се подкрепят и организации на производителите, като една от изгодите ще бъде изсветляване на бранша, защото поддръжката за организации на производители ще се пресмята като % от оборота.

„ Водим диалози, тъй като Изпълнитената организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) би трябвало да сертифицира тези сортове и те да бъдат създадени и засадени с поддръжка по тази агроекологична мярка “, съобщи Момчил Неков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР