Трябва да сме готови за всякакъв сценарий, защото тази война

...
Трябва да сме готови за всякакъв сценарий, защото тази война
Коментари Харесай

Кирил Петков: Нямаме идея да отрязваме Газпром, а да имаме повече от една карта в ръцете си

" Трябва да сме подготвени за всевъзможен сюжет, тъй като тази война води до всевъзможни опасности. Ако се оправят нещата и няма остра война и може да се договаря, да - ще преговаряме с " Газпром " и съветският газ ще е част от нашия микс " - това сподели министър председателят на България Кирил Петков по време на посещаване в Гърция в региона на град Комотини, където дружно с министъра на енергетиката Александър Николов са на оглед на строителството на газовата връзка сред двете страни.

" Нямаме концепция да отрязваме " Газпром ", само че когато стартираме договаряния, желаеме да държим повече от една карта в ръцете си. Едно е да преговаряш, когато имаш варианти, друго е, когато нямаше, " добави още той.

" Затова сме тук през днешния ден в Гърция - да си създадем опцията. Какво вършиха другите партии 12 години, та никой не е минал по това тресе? "

На 19 март финансовият вицепремиер Асен Василев разгласи, че България нама да води договаряния с " Газпром " за нов контракт за достави в обстановката, в която продължава войната в Украйна. Текущият контракт изтича в края на 2022 г. 

Министър-председателят заяви, че е минал по цялото тресе на газопровода на гръцка територия и физическата инфраструктура към този момент е налице:

" Сега би трябвало да се направи хидравличното тестване, което значи, че сме напреднали доста. За последните3 месеца е свършено повече, в сравнение с за последната година, " разяснява обстановката Петков и добави, че в случай че всичко протече по проект, през септември по тресето ще може да тече комерсиално азерски газ.

Това е един от трите вероятни източници, към които можем да се обърнем, в случай че спрат доставките от Русия:

" Може да докара 3 милиарда кубически метра - почти потреблението на България, настрана през Месемврия връзката, настрана имаме и през Турция връзка, тъй че безусловно сме подготвени за подобен сюжет. "

Междувременно от изявление на Петков пред гръцкия вестник " Катимерини " стана ясно, че България предлага на Гърция съдействие в нуклеарната енергетика.

В него министър председателят споделя, че сред двете страни има отлични добросъседски връзки и е допустимо да се построи нуклеарна мощ за произвеждане на електрическа енергия за тях. Към момента София преглежда разновидности за вложители, след което ще предложи на Атина съответни благоприятни условия - чака се съответно предложение да е готово в границите на една година.

Освен газовата връзка с Гърция, Петков разяснява и следствието, за което бяха арестувани за 24 часа някогашният министър председател Бойко Борисов и други членове на ГЕРБ. Петков подлага на критика работата на прокуратурата.

„ Няма подобен случай в света, където един човек, който е подкупвал, в случай че се окаже, че е правилно, високопоставени длъжностни лица на българската страна, желае да си признае за това. А от другата страна да имаме прокуратура, която споделя, че тази информация не я интересува. Това е безумство “, разяснява министър-председателят.

По думите на премиера българският поданик е платил вреди от над половин милиард лв. поради тишината от страна на прокуратурата. Петков заяви, че има отчет в Министерството на финансите, който алармира по какъв начин са се одитирали евросредствата. По думите му отчетът демонстрира, че за над 90% от евросредствата, които са били под контрола на министерството, е имало единствено една кандидатстваща компания в процедурите.

„ Това, в случай че не е очевадна операция. Ако един човек е подкупен, това е методът за неговото ръководство. В единия случай имаме над 500 млн. вреда, а въпреки това европроектите са съсредоточени в доста дребен брой компании. Одитният отдел под управлението на Горанов не си е приключил работата и имаме човек, който е подготвен да каже, че е корумпирал “, съобщи министър председателят Петков.

„ Свидетелствах, че съгласно мен този отчет дава информация, че има неправда под управлението на Горанов, а поради това има заплаха от позвънявания, скриване на документи, прикриване на доказателства “, добави още той.

Петков насочи мнения и по тематиката с изгонването на съветски дипломати и съобщи, че не може в страната ни да има " шпиони на друга страна, които да работят против ползите " на България. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР