Трябва да се разделим с мантрите за революционна промяна, обществото

...
Трябва да се разделим с мантрите за революционна промяна, обществото
Коментари Харесай

Проф. Ивайло Знеполски: Хората започнаха да разчитат на чудеса, ние не разбираме демокрацията

" Трябва да се разделим с мантрите за революционна смяна, обществото не се нуждае от непрекъснати катаклизми и пренареждане, " изясни ученият

Обикновено изборите стават на прочувствена основа и предварителни настройки, както и на предпочитание да се накаже. Това изясни пред БНР проф. Ивайло Знеполски, който е мъдрец, културолог, изкуствовед, академични учител и някогашен министър на културата.

„ Излизането от вкъщи и гласуването не е доста изморителна активност. Вече обаче има липса на религия, че изборите могат да доведат до обстановка, която да бъде друга от тази до момента. Това е обвързвано със способността да се избира. Голяма част от нас изгубиха способността да избират и преценят, да вършат разлика сред огромния проблем и всекидневния. Хората започнаха да разчитат на чудеса. Нашето общество се нуждае колкото от политолози, толкоз от психолози и психиатри, “ разяснява той.

Ние сме исторически много по-назад от развитите западни страни и не сме изстрадали демокрацията, изясни проф. Знеполски. „ Не сме платили цена за нея. Смятаме я за консумативно богатство и не я разбираме съответно. Това води до един всеобщ махмурлук. Тя не е системата, която обезпечава огромното благополучие, само че ти дава опция да се бориш за него и да го извоюваш “.

Обществото очакваше смяна в политическата просвета, изясни професорът. „ То очакваше по-цивилизовани връзки и излизане от махленското, от обидите. Това не се случи, тъй като половината партии са напълно скоро основани и главната им грижа е да си набират някаква еднаквост. Те я търсят по линията на заклеймяването. Това е съпроводено с липса на опит в ръководството и на контакт с настройките и потребностите на хората. Това е една огромна спънка. Тези, които се борят за някаква еднаквост, застават най-често зад месиански лозунги. Ако погледнем хронологично, ще забележим, че от време на време се появяват сходни образования. Това не разрешава да се образува едно същинско политическо пространство “.

Един път открили някаква форма на народна власт, би трябвало да се разделим с мантрите за революционна смяна, изясни преподавателят. „ Тоталното разрушение, подменяне, нови начала и сменяне на систематичната – това са кухи мантри и не водят до на никое място. Обществото не се нуждае от непрекъснати катаклизми и пренареждане “.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР