Трябва да се премахнат всички централи, работещи с въглища. Това

...
Трябва да се премахнат всички централи, работещи с въглища. Това
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Заради решенията на ПП е възможно у нас да има режим на тока

Трябва да се отстранен всички централи, работещи с въглища. Това е позиция на Европейски Съюз, държавното управление на Политическа партия се е съгласило с нея. Ние постоянно сме желали обективен преход. Това съобщи в ефира на Нова телевизия някогашният енергиен министър и народен представител от ГЕРБ Теменужка Петкова.

" Въглищните централи обезпечават 46% от нужната електрическа сила на страната, а през зимата този % доближава 60. Без въглищните централи ние не можем да подсигуряваме своята сила и би трябвало да мислим за някакви други благоприятни условия. Затова считам, че този метод, който е препоръчан от държавното управление на „ Продължаваме промяната “, е в действителност неблагоразумен и нереалистичен. Няма по какъв начин да предложиш да бъдат понижени излъчванията от произвеждане на електрическа сила от въглища с 40%, което значи понижаване на производството и надлежно излизане на мощности от употреба.

 

Няма по какъв начин да се поеме подобен ангажимент, без да имаш ясна визия с какво ще замениш тази базова мощ и каква ще е тази мощ, която ще ти подсигурява произвеждане на електрическа сила. Въглищните централи са съществени базови мощности в българската електроенергетика. АЕЦ " Козлодуй " и въглищните централи са съществени стожери на българската електроенергетика ", разяснява Петкова.

„ Когато обстоятелствата приказват, нашите политически съперници би трябвало да замълчат ”, безапелационна е Теменужка Петкова.

По думите ѝ поради решенията на „ Продължаваме промяната “ е допустимо в България да има режим на тока.

 

Политическа партия са поели ангажимент по Плана за възобновяване и резистентност да затварят 83 на 100 от въглищните централи. Това оповестиха на брифинг през вчерашния ден депутати от ГЕРБ. Твърдението им стана мотив за величествен скандал със съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков, който приключи с замяна на обиди, лишен микрофон и прекъсната конференция на “Продължаваме смяната ”.

 

“От срещата с Европейска комисия през днешния ден в Народното събрание стана ясно, че “Промяната ” са договорили следното: Затваряме 40% от въглищните централи до 2026 години и ни отпускат пари за акумулатори. И това в случай че не е кон за кокошка, здраве му кажи! Така затворихме 1-4 блок на АЕЦ Козлодуй, само че най-малко товага задачата си заслужаваше - влизане в Европейски Съюз. “Промяната ” за прощален път потвърдиха едно - не могат или не желаят да защитят националния интерес! ” Това написа във фейсбук депутатът от ГЕРБ Делян Добрев след срещата на народни представители със Селин Гауер от Европейска комисия, която е в България за срещи по проекта за възобновяване.

 

По-късно от ГЕРБ дадоха конференция по тематиката и упрекнаха Политическа партия в неистина. “Лъжата е главен прийом за ръководство на “Промяната ”. Излъгаха, че не са поели ангажимент за затваряне на въглищните централи ”, съобщи Теменужка Петкова.

 

Тя сподели, че Асен Василев и Кирил Петков с едната ръка се разписваха за Маришкия басейн, а с другата се разписваха да затворят 83% от въглищните мощности в страната.

 

“Искам да прибавя още една неистина, която Кирил Петков се опита да стартира на срещата с представители на Европейска комисия. Той съобщи, че България е имала доста ниска степен на подготвеност за проекта за въстановяване. Но това е огромна неистина, тъй като ние оставихме на 99 на 100 подготвен и координиран с Европейски Съюз проект ”, отсече Теменужка Петкова.

“Тази неистина ще ни излезе доста скъпо. Кирил Петков е поел ангажимент и за затваряне на въглищните централи, а ние подобен ангажимент не сме поемали. Борили сме се за опазване и равномерен преход. Ние би трябвало да се противопоставим на тези хора, тъй като те не са защитили ползите на страната и слагат под риск енергийната ни сигурност ”, сподели още Петкова.

“Заради натаманяване на лобистки планове, като този за батериите, който е недоходоносен, беше занимателен проектът за възобновяване с година и половина. Предадени са ползи на България поради плана за батериите ”, сподели Красимир Вълчев.

Страната ни от чист експортьор ще бъде превърната в чист вносител на сила, предизвести той.

 

Моделът, който Политическа партия заложи в проекта за възобновяване, е предизвикан от компанията за акумулатори, а не от българското общество, добави Вълчев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР