Трябва да се положат изключително големи усилия за възстановяването на

...
Трябва да се положат изключително големи усилия за възстановяването на
Коментари Харесай

Проф. д-р Владов: Да възстановим донорството, да се определи център за белодробни трансплантации

Трябва да се положат извънредно огромни старания за възобновяване на донорството в такива размери, които биха задоволили потребностите на нашата страна. Това сподели проф. доктор Никола Владов, шеф на Чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.
Второто нещо, което считам, че би трябвало да се направи, е Министерството на здравеопазването да дефинира центъра, в който ще се вършат белодробни трансплантации, там към този момент да се хвърлят напъните, с цел да се приготвят хората за трансплантации, уточни още професорът пред Българска национална телевизия.

Аз съм уверен, че това нещо може да стане и то в напълно къси периоди. В България има задоволително готови експерти и кардиохирурзи и пулмолози, които биха могли да осъществят белодробната трансплантация, безапелационен бе доктор Владов.

Трима пациенти, чакащи за белодробни трансплантации у нас, починаха, до момента в който чакаха спасението, което все още нито страната България може да им обезпечи, нито може да им се предложи избавление в клиника в чужбина. Близките им ще съдят страната. 15 души чакат все още за трансплантация на бял дроб у нас, 2-ма са незабавни. До преди година страната ни имаше контракт с Университетската болница във Виена и с помощта на него 8 българи претърпяха сполучливи трансплантации и в този момент са живи и здрави. После договорът изтече, не беше преподписан, а назначените инспекции по случая, две на брой, още не са открили за какво.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР