Трябва да се отнасяме отговорно към структуроопределящите сектори, част от

...
Трябва да се отнасяме отговорно към структуроопределящите сектори, част от
Коментари Харесай

Инж. Севдалин Желев, директор на Топлофикация Русе: Основната ни цел е да заменим напълно въглищата с изцяло екологични горива

" Трябва да се отнасяме отговорно към структуроопределящите браншове, част от стопанската система, какъвто е точно " Енергетика ". По тази причина е належащо да се утвърди сюжет, съгласуван със спецификите на района. Преходът към нисковъглеродна стопанска система в Европа към този момент не е просто нереална идея. Той е публична политика. Европа би трябвало да стане " климатично безпристрастен " континент ", съобщи инж. Севдалин Желев, шеф на " Топлофикация Русе ".

" Справедливият енергиен преход не е химера. Трансформацията обаче не може да се случи в екстремално бързи периоди. Изисква се съществено преструктуриране на целия енергиен бранш, в това число от позиция на заетостта, образованието и квалификацията. Само по този метод ще се избегнат структурни сривове и обществени проблеми. " акцентира инж. Желев. Директорът на " Топлофикация Русе " показа, че е окуражен, че ще се намерят най-хубавите решения за бранша. " Считам, че плановете за поетапно прекосяване от въглища към природен газ и развиването на газовата инфраструктура на България ще оказват помощ както на страната, по този начин и на районите да реализират цялостна и ефикасна енергийна диверсификация. " съобщи инж. Желев.

" В България тематиката с бъдещето на въглищните централи продължава да бъде на дневен ред. Търсят се решения на проблемите с мръсния въздух и опазването на околната среда. Обсъждат се ограничения, с които ще се запазят работещи предприятията във въглищните райони. " съобщи инж. Желев. Според шефа реализирането на обективен енергиен преходще увеличи благосъстоянието на хората и ще открие нови благоприятни условия пред стопанската система.

" Приоритет за нас са планове, свързани с запазване на околната среда. Това включва реорганизация на парогенераторите за реализиране на още по-добри индикатори за излъчвания на азотни окиси и реорганизация на съществуващите електрофилтри, депото за пепелина и сгурия. " безапелационен беше инж. Севдалин Желев. По думите му скоро ще стартира и годишният планов ремонт на мощностите, топлопреносната мрежа и абонатните станции.

Инж. Севдалин Желев сподели още, че след няколко месеца се чака да се осъществя и най-мащабният им план за произвеждане на сила от природен газ. " С реализирането на инвестицията ще осигуряваме на крайните консуматори чиста сила от газ, като на този стадий ще използваме въглищата през отоплителния сезон. Ясно осъзнаваме, че имаме дълъг път, който би трябвало да извървим. Уверявам Ви, че ще приключим сполучливо енергийната промяна на топлофикацията. " съобщи инж. Желев и подсети за още една инвестиция, която са осъществили, а точно включването в употреба на новата сероочистваща апаратура. " С реализирането на този проект  се усъвършенства качеството на въздуха. Белият пушек, който излиза от комина се приближава по състав на водните пари. Сероочистващата апаратура улавя 97% от серните излъчвания, както и фините прахови частици. " уточни инж. Желев.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР