Трябва да се минимизират всички рискове, свързани със социалната цена,

...
Трябва да се минимизират всички рискове, свързани със социалната цена,
Коментари Харесай

Акад. Денков: Трябва да минимизираме цената на зеления преход

" Трябва да се минимизират всички опасности, свързани със обществената цена, която българските жители би трябвало да платят за реализирането на зеления преход ". Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков, съобщи БГНЕС.Премиерът дефинира като доста стегната, делова и съдържателна срещата си с комисаря по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс.

В диалозите са наранени някои от най-важните проблеми при зеления преход, качеството на въздуха, метода по който се правят оценка локалните налози свързани с отпадъците, в резюме засегнахме тематиката с Автомагистрала “Струма ”.Акад. Денков съобщи, че процедурите по оценяването на вредите от бедствието по Черноморието са стартирали. Премиерът изясни, че има избрани правила и Европейска комисия отпуска средства, в случай че вредите са над избрана сума. „ Това е част от задачата, която сега организираме “, разкри той.

На въпрос дали можем да загубим пари по ПВУ във връзка със зеления преход, той уточни: „ Ние към този момент загубихме към 200 млн. лева в края на 2022 година, тъй като не бяха готови териториални проекти “.Акад. Денков увери, че още от встъпването си в служба те са подготвили нови териториални проекти, само че последващите стъпки са по-трудни. Според него да се проведат договаряния с хората точно в тези райони, които ще бъдат наранени, с цел да се види по какъв начин да се минимизират всички опасности свързани със обществената цена на прехода, само че и също така да се оцени по какъв начин е най-необходимо да се употребяват средствата, които са налице и са обилни.

„ Нашият въпрос през днешния ден е по какъв начин ние да изпълним този равномерен преход, при който последователно да бъдат понижени мощностите и в това време да бъдат употребявани средствата, с цел да се защитят хората, които ще бъдат наранени, само че и да развием тези райони с новите технологии, които ще ги създадат едни най-технологичните и най-модерните райони в нашата част на Европа. Това е допустимо и може да стане единствено в случай че ние наваксаме това забавяне и използваме опциите, които се дават от европейските механизми ”, разяснява акад. Денков.Според него алтернативата при безучастие е да загубим близо милиард и половина лв.. „ Това ще има директно отражение върху хората, с които сега беседваме. Има всички шансове да успеем да се убедим взаимно, че това е пътят на развиване на районите, това е изключителна опция предоставена с помощта на европейските фондове, която има грижа за хората и която ще даде напълно различен профил на тяхното развиване ”, счита той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР