Трябва да работим за търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество между България

...
Трябва да работим за търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество между България
Коментари Харесай

Борисов в Йордания: Приоритетно остава сътрудничеството в сигурността и отбраната - СНИМКИ

Трябва да работим за търговско-икономическото и капиталовото съдействие сред България и Йордания, както и за установяването на по-близки контакти сред бизнес общностите. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в диалога си с премиера на Йордания Омар Раззаз в границите на разширената среща на двете публични делегации в Аман.
Премиерът Борисов посочи също желанието на страната ни да се разширят опциите за замяна на опит и продан на информация сред службите за сигурност за взаимни дейности за битка против тероризма, трафика на хора и проведената престъпност, оповестиха от държавната пресслужба.
„ Имаме подобие в позициите по главните международни и районни проблеми. Оценяваме дейния разговор и положителните връзки на Йордания с Европейския съюз “, добави още българският министър-председател. Борисов уточни, че Йордания и крал Абдулла II бин ал-Хусейн се употребяват с извънреден престиж измежду сътрудниците му в Европа поради уравновесената си политика в района.
Специален акцент в диалозите беше тематиката за бежанците и мигрантският напън. Според премиера Борисов тематики като сигурност и защита, противопоставяне на тероризма, екстремизма, радикализацията и незаконната миграция са доста значими в подтекста на настоящите събития. Българският министър-председател беше безапелационен, че в двустранните връзки предпочитано остава съдействието в региона на сигурността и защитата по линия на противодействието на тероризма и радикализацията, както и съдействие в границите на Процеса „ Акаба “. Премиерът Борисов означи, че България следва взаимно с Република Северна Македония да семейства Берлинския развой и предложи България да бъде хазаин и на процеса „ Акаба “.
„ Кралят отделя извънредно внимание на връзките с другарска България, по тази причина и през днешния ден затвърждаваме това другарство “, съобщи от своя страна министър-председателят на Йордания Омар Раззаз. Той означи историческите връзки сред двете страни, изключително в търговията. Акцентира също върху растежа, който бележи туризма сред България и Йордания. Премиерът Омар Раззаз посочи интензивността на Йордания във връзка с развиването на фармацевтиката и осведомителните технологии.
В рамките на диалога на четири очи сред двамата министър председатели, министър-председателят Борисов означи, че Хашемитско кралство Йордания е значим сътрудник за Република България и за Европейския съюз в Близкия изток. Борисов добави, че връзките сред двете страни са обичайно другарски и датират повече от половин век.
„ Предстоящата сесия на Смесената комисия за икономическо съдействие ще открие добра опция за съсредоточаване върху стопански планове “, посочи още министър-председателят Бойко Борисов. Той изрази вяра, че стъпките, които ще бъдат подхванати, ще имат действителен резултат и ще доведат до увеличение на комерсиалния стокообмен, който е със сериозен капацитет.
Премиерите на България и Йордания бяха безапелационни, че подписването на Меморандума за съгласие сред държавното управление на България и държавното управление на Йордания за съдействие в областта на туризма е добра опция за развиване на двустранните връзки в този бранш.
Министър-председателят Бойко Борисов добави, че би трябвало да се резервира и по опция да се развива положителното съдействието сред страните и в областта на образованието. Заявена бе още подготвеност за завършване на Меморандумите в региона на осведомителните технологии и известията, и младежта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР