Трябва да подкрепяме всички проекти, които за България са ценни.

...
Трябва да подкрепяме всички проекти, които за България са ценни.
Коментари Харесай

Кирил Темелков: Не можахме да вземем позитивите от Балкански поток

" Трябва да поддържаме всички планове, които за България са скъпи. Въпросът е, че би трябвало да се направи уравновесено и да не сътворяваме проблеми в страната ни и в района ".

Това сподели пред Кирил Темелков - зам.-председател на Българската газова асоциация.

По думите му обаче ние не оценяваме природният газ като значително гориво в границите на страната, а се приказва единствено за преноса му: " Въпросът е ние какво употребяваме от него и ние какво успяхме да се договорим във връзка с страната. Ако не приказваме, че сме в загуба от тази инфраструктура, то за жалост не можахме да вземем позитивите от него. Това е огромният пропуск, който направихме политически - ние реализирахме, евентуално няма да бъде губещ, само че казусът е, че ние сме пропуснали да реализираме по-големите позитиви за нашата страна. Това не би трябвало да се пропуща, когато се основават огромни инфраструктурни планове, тъй като те би трябвало да се основават в интерес на обществото ".

Според него самичък по себе си " Балкански поток " е инфраструктура, която несъмнено е нужна. Тя в началото се споделяше " Набуко ", подсети Темелков и изясни: " Въпросът тук - не оставаме в това дали самият водопровод е нужен - с цел да може да се разяснява толкоз време и в последна сметка да бъде осъществено, значи, че търсене на този газ в тази линия е имало, въпросът е по какъв начин е осъществено и кой има правата върху този газопровод. От това пораждат огромните въпроси. В момента се декларира, че тази нужна линия е направена, единствено че " Газпром " има правата върху нея главно. Това е реалност, което от една страна е извънредно неприятно за района като цяло, тъй като мъчно биха се присъединили други източници сега в този газопровод. От друга страна обаче тъкмо тук приказваме за политическа поддръжка, интервенция или регулация ".

Експертът подсети, че когато стартира да се основава първоначално тази линия, страните в Европейски Съюз отхвърлиха да поддържат газопровода " Набуко ", който беше с разнообразни източници. По думите му за тази инфраструктура е нужна политическа поддръжка.

Европа не поддържа построяването на " Балкански поток ", само че не се и възпротиви, акцентира той и добави каква беше тяхната позиция - да не финансират действия, свързани с " Балкански поток ".

" Определено има политическа интервенция в това, че трябваше да бъде изработен. Всеки подобен огромен инфраструктурен план не може да бъде осъществен без политическа поддръжка ", безапелационен бе Темелков в изявление за предаването " Преди всички ". Той съобщи обаче изрично, че политическа поддръжка, интервенция и регулация са разнообразни неща и изясни разликите. Според него политическата воля и политиката, която би трябвало да се води в енергетиката, би трябвало да бъде по линия на регулациите.

" " Балкански поток " свързва турската преносна мрежа плюс " Турски поток ". По линията, в която е " Балкански поток ", в същата тази инфраструктура, умерено може да влезе газ и от Азербайджан. /.../ Не е правилно, че " Балкански поток " не е обвързван и не може да се трансферират количества сред националната мрежа и " Балкански поток ". Капацитетът главно го държи " Газпром " ", разяснява Кирил Темелков.

" Има политически риск да се спрат доставките или да се ескалират връзките с Русия, заради което да се спре заплащането във връзка с резервирания потенциал към " Балкански поток " ", акцентира специалистът. По думите му в Турция има доста други входове и системата им доста елементарно може да се приспособява. Дори да се спрат доставките от " Газпром ", Турция е определящата дали ще може да се изпълни този газопровод или няма да може, акцентира той и изясни, че става въпрос за политическо решение и интервенция. Според него политическите опасности са доста огромни и зависят и от Русия, и от Турция.

Ние към този момент разполагаме с " Балкански поток " и той има въздействие освен във връзка с България, само че и на целия район, означи Темелков.

Транзитът на природен газ към Украйна продължава от самото начало, до момента в който се водят военни дейности, само че не в цялостен потенциал, посочи той.

За момента няма проблем, който да постанова бързо взимане на решение, който да е с дълготрайни последици, в региона на енергетиката, акцентира Кирил Темелков. Той изрази вяра, че ще успеем да съберем устойчиво държавно управление. По думите му имаме години пропуснато време, а имаме доста работа, която би трябвало да се свърши.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР