“Трябва да отидем отвъд техническите решения – към чисто човешкото

...
“Трябва да отидем отвъд техническите решения – към чисто човешкото
Коментари Харесай

InfoSec 2024: Киберсигурността не може да бъде подценена днес


“Трябва да отидем оттатък техническите решения – към чисто човешкото в света на киберзащитата, тъй че всеки човек да стане страж на осведомителните ни полезности ”, сподели Анелия Костадинова, общоприет управител на COMPUTER 2000 България 
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Светът претърпява приблизително по 2200 хакерски атаки всеки ден. Това прави приблизително по една офанзива на към 40 секунди. В сходна конюнктура киберсигурността е по-важна от всеки път, а на хоризонта на софтуерния свят се задават новости, които слагат още по-високи условия – такива като самостоятелните коли и телехирургията. С този главен претекст бе открита 16-тата подред конференция за киберсигурност InfoSEC SEE 2024, проведена от COMPUTER 2000 България.  
още по темата
„ Важността на киберсигурността не може да бъде подценена през днешния ден. Нашата задача в този момент е да сплоти общностите на експертите по киберсигурност и бизнес-потребителите, с цел да изградим един по-сигурен цифров свят ”, съобщи при откриването Анелия Костадинова, общоприет управител на компанията.

„ Събрали сме се за водещите специалисти от света на киберсигурността да споделят своите познания и умения за най-новото и най-същественото в тази област ”, добави тя.

Факт е възходящата мощност на киберзаплахите. Предвид наклонността, в този момент ние се стремим да вършим предвиждания за годината, идното, задаващите се феномени, акцентира Костадинова. „ Но е значимо и да отидем оттатък техническите решения – ние би трябвало да насочим вниманието си към чисто човешкото в света на киберзащитата, тъй че да може всеки човек да стане страж на осведомителните ни полезности ”.

Светът претърпява по над 2000 хакерски атаки всеки ден, по тази причина е изключително значимо да опазваме сериозните инфраструктури, от които зависи ежедневният ни живот; и до момента в който ние се стремим да създадем това, към този момент се задават софтуерни новости като самостоятелните коли и телехирургията, което ни задължава да осигурим безупречна киберсигурност, уточни Хана Каменецки, комерсиално аташе към Посолството на Съединени американски щати в София.

“Особено значимо е да опазваме сериозните инфраструктури, от които зависи ежедневният ни живот ”, съобщи Хана Каменецки, комерсиално аташе към Посолството на Съединени американски щати в София
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Съединени американски щати и Европейски Съюз работят в непрекъснати старания и съгласуваност за поддържане на отворен, сигурен и благонадежден интернет, акцентира Каменецки. Подкрепата за InfoSEC SEE 2024 е част от световна стратегия на Съединени американски щати за поддръжка на значимите конференции за киберсигурност по света.

Междувременно стана ясно, че у нас за последната година са регистрирани над 13 хиляди сигнала, свързани с проблеми с киберсигурността, по данни на Министерството на електронното ръководство. От тях над 2000 са за произшествия, разкри Бистра Райчева от екипа на ведомството. Това са най-много уеб сайтове с фишинг и други измами.

В момента ведомството е ангажирано с транспониране на признатите през последната година и половина европейски наставления, касаещи киберсигурността, показа Райчева. Нормативните актове, които Европейски Съюз приготви и следва да влязат в действие, слагат нови и строги условия към организациите, виновни за киберзащитата от страна на националните държавни управления.

През последната година у нас са регистрирани над 13 хиляди сигнала, свързани с проблеми с киберсигурността, заяви Бистра Райчева, Министерство на електронното ръководство
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Министерството към този момент създава и приготвя голям брой нови звена и организационни промени, в това число обучителен център за киберсигурност за държавните чиновници, екипи за реагиране при киберинциденти във всички 17 бранша, обхванати като сериозни в директивата NIS-2, лаборатория за разбор на злотворен код и др.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР