Трябва да намерим инвеститор, който да построи АЕЦ Белене за

...
Трябва да намерим инвеститор, който да построи АЕЦ Белене за
Коментари Харесай

Гербер и социалист обясниха тънката, но много съществена разлика в идеите си за рестарт на „Белене“

Трябва да намерим вложител, който да построи АЕЦ " Белене " за своя сметка ". Това съобщи за NOVA депутатът от ГЕРБ и член на енергийната комисия в Народното събрание Александър Ненков директно преди дебата в Народното събрание по отношение на плана, който беше спрян през 2012-а година.

" Докато сътрудниците от Българска социалистическа партия са присъединили в решението си тотална анулация на мораториума, то в решението на ГЕРБ се дава мандат на енергийния министър и на държавното управление да договарят при избрани ясни условия - да се откри частен вложител, който е подготвен с наличното съоръжение, което ние към този момент сме платили, да довърши плана за своя сметка и да понесе целия риск ", разясни Ненков.

" Решението на сътрудниците (от ГЕРБ – бел.ред.) ми звучи по следния метод – безусловно за всичко от тук нататък дава отговор министърът на енергетиката. Само преди 2-3 месеца бяхме очевидци на проблема " Има министър на енергетиката-няма министър на енергетиката ". Искаме малко по-институционално да се подходи ", безапелационен бе Атанас Костадинов от Българска социалистическа партия.

" Ако свалим целия мораториум, както е в решението на Българска социалистическа партия, това ще значи, че даже да няма вложител, страната ще е принудена да реализира плана ", отвърна Ненков.

Според Костадинов обаче мораториумът би трябвало да отпадне, тъй като би трябвало да се даде явен знак, че страната желае този план да има действителен живот: " Сега сме безусловно задължени да сложим нещата на действителна основа. Трябва да се отвори врата ".

" До момента цялата история на този план е еманация на въздействие от политически решения, политическа обстановка. Идва време, когато политическата класа би трябвало да изиска амнистия и опрощение за това, че си играе с този план ", счита той.

Междувременно, пред Народното събрание в сряда се организира митинг, проведен от новата дясна групировка „ Демократична България”.

" ГЕРБ и Българска социалистическа партия единомислещо ще рестартират плана. Което е голяма заплаха за България - екологична, сеизмична и финансова ", съобщи Мартин Димитров, уредник на демонстрацията.

" България няма потребност от " Белене " като произвеждане на ток. Кой строи нуклеарна централа в сеизмично рискова зона? ", попита той, като добави: " Смятам, че " Белене " няма да бъде издигната, само че има заплаха да се похарчат още милиарди ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР