Трябва да кажете кой, кога, къде и как е извършил

...
Трябва да кажете кой, кога, къде и как е извършил
Коментари Харесай

Абсурд! Прокуратурата и МВР поискаха от Фрог да посочи кои са престъпниците в ДНСК

Трябва да кажете кой, по кое време, къде и по какъв начин е направил закононарушения в ДНСК. На тези неуместни въпроси трябваше да дава отговор част от екипа на Фрог нюз, привикан по неотложност тази седмица в Главна дирекция „ Национална полиция “.
Повод за разпита е сигнал на медията до прокуратурата преди към месец, във връзка със абсурден отчет за положението на ДНСК за 2018 г, с който разполагаме. В два следващи материала в детайли ви информирахме за това, че в него става дума за фрапиращи нарушавания, безпорядък, цялостна безконтролност и безотговорност. Тези констатации не са направени от нас, а от няколко контролни органа, като документът е възложен през ноември м. година на министърът на районното развиване Петя Аврамова. Като лоялни жители взехме решение да сезираме стремително прокуратурата, с цел да реши дали има данни за осъществени закононарушения и би трябвало ли някой да понесе отговорност за положението на ДНСК, разказано в отчета.

Полицаят от Икономическа полиция, показал се като Вачев от ГДНП, по телефона заяви, че би трябвало незабавно да се явим при него, с цел да ни зададе въпроси. Наблегна няколко пъти, че прокурорът по този начин желал, както и че трябвало да рапортува на началниците си по кое време ще се явим. Още на идващият ден бяхме при Вачев, който изясни, че един по един би трябвало да пишем. Оказа се, че препитването е минало идентично при всички. Полицаят упорито искаше да напишем черно на бяло кой е направил закононарушение в ДНСК и какво е то.

Въпросът ни възмути, защото няма по какъв начин да знам това, а още по-малко да набеждаваме без доказателства който й да било в престъпления. Вачев, очевидно раздразнителен, подаде отчета и сподели: „ Чети, чети и пиши. Прокурорът го желае “. Впусна се в пояснения, че откакто сме подали сигнал, трябвало да посочим и нарушителя. За да е по-убедителен даде образец: „ При нас идват и споделят: „ Ето този ме окраде, този ме преби. Така се прави “. Опита и с по-нежни думи: „ Млади хора сте, не може да имате бели полета “. След като видя, че няма по какъв начин да се оправи със съпротивата да кажем кой тъкмо от ДНСК е нарушител, Вачев подвигна ръце: „ Пишете каквото желаете “.

По някое време се присети да ни попита дали не го записваме, оглеждайки ни внимателно. Докато пишехме, той изиска да посочим и от кое място сме получили отчета. След като казахме, че не помним, той настоя тъкмо по този начин да отбележим. Поинтересувахме се за какво сигналът не се проверява всъщност, като това да се извика и разпита индивидът, който го е подписал, да вземем за пример. „ Прокурорът взема решение какво ще се прави “, отсече той. Това, което ни направи най-силно усещане, е че Вачев имаше подготвен отговор, пояснение и опрощение за всичко с отработеното: „ Прокурорът по този начин сподели! “.

След като споделихме на служителя на реда, че не желаеме безпричинно и без доказателства да набеждаваме който и да било, той опита да ни успокои: „ Ееее, то тези каузи не са при нас, те са цивилен “. Вачев никак не остана удовлетворен от обяснението ни, че в действителност ние питаме прокуратурата дали в ДНСК има осъществени закононарушения. И нашата задача като жители, е единствено да сезираме държавното обвиняване при подозрения за нередности. На изпроводяк ченгето помоли да го търсим когато и да е, в случай че се присетим за нещо и обяснението, че ни е извикал, тъй като трябвало да разбере ние ли сме писали сигнала. Така и не разбрахме дали проверяващите органи ще се заровят в притеснителните констатации в отчета за ДНСК.

Потърсихме мнението на магистрати и адвокати за препитването на хора от екипа ни в ГДНП. Те бяха единомислещи, че като публицисти няма по какъв начин да знаем кой и по какъв начин прави закононарушения в едно ведомство.

Само във Фрог: Доклад разкрива ужасявaщото положение на ДНСК-цари цялостен безпорядък и операции

Само във Фрог: ДНСК нарушава законите, прави каквото си ще, сочат отчети до министър

Екип на Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР