Трябва да желаеш да бъдеш млад и ще го постигнеш.

...
Трябва да желаеш да бъдеш млад и ще го постигнеш.
Коментари Харесай

90-годишната Кети от Пловдив разкри 10-те си божи заповеди за дълголетие

Трябва да желаеш да бъдеш млад и ще го постигнеш. Винаги мисли за бъдещето, с цел да не остаряваш и в никакъв случай - че си възрастен. Често хвърляй взор към огледалото, без значение от годините ти. Това са дребна част изпитани правила за младост и хубост, които съблюдава прецизно Кети Семова - Демерджиева. На 1 август тя отпразнува своя 90-годишен празник. Тържеството почетоха нейни близки и родственици от страната и чужбина. Възрастната дама с младежко лъчение пожела на всички да доживеят в положително здраве нейната възраст, написа " Марица ".

Младежкият си тип и дух Кети Семова-Демерджиева е съхранила освен поради здравословния метод на живот, който води, само че и с помощта на креативната си и постоянно търсеща натура. Тя е родена в буржоазно семейство в Сливен и по майчина линия е потомка на Добри Чинтулов.

Завършила е педагогика, а по-късно българска лингвистика в СУ „ Климент Охридски “. Преди повече от половин век любовта я довежда в Пловдив, където свива фамилно гнездо и ражда двама синове. През годините е работила в „ Дом майка и дете “, в отдел „ Просвета “, в Английската гимназия, а след пенсионирането си учителства в Родопите. Едва тогава съумява да се отдаде на обичаното си занимание - да написа стихове и да рисува.



Има издадени две книги - през 2013 година излиза от щемпел стихосбирката „ Обич “, а предходната година „ Рецепти за здраве, младост и дългоденствие “. „ От млади години проявявах интерес към здравните предписания. Много от тях прилагах на себе си, усещах изгодата от позитивния им резултат и в този момент, когато към този момент съм на 90 години, по дух се усещам и наподобявам доста по-млада и съм цялостна със мощ, здраве и продуктивност “, споделя Кети Демерджиева.

Тя е решила идната книга да е на кулинарна тема. В момента сортира изпитани готварски предписания, както и персонално нейни. Наред с писането Кети обича и да рисува, а уязвимост са цветята. Казва, че напоследък залага и на модернистични стилове. Първата си независима галерия реди преди няколко години в родния Сливен. Сега стяга нова, която ще е в Пловдив, само че фантазията е нейни платна да се наредят в Париж.

Денят на Кети Демерджиева е разпределен по минута, а менюто строго подбрано.



Преди ставане наложително прави гимнастика в леглото. Следва здравословна закуска от попара с пълнозърнест самун, разнообразни ядки, подправки, шоколад, както и 3-4 капки етерично масло от лавандула или мента. Със закуската наложително употребява и наричано от нея вълшебно пиво: зелен чай, в който поставя по 1 супена лъжица мед, уиски и ябълков оцет.

Обедът нормално е постен, с разнородни салати и плодове. Понякога си разрешава риба или пилешко месо. През деня пие доста билкови чайове от магарешки трън, липа, женшен. А към този момент 50 години не пропуща и чаша със сребърна вода, в която е била потопена сребърна монета. Възрастната жена с юношески тип изясни, че лечебните и профилактични свойства на сребърната вода били известни и употребявани още от античните египтяни. Тя пособия при отслабена имунна система и имала благотворно влияние при над 600 болести.

" Между рисуването и писането на стихове се групирам с приятелки, които ме зареждат с позитивна сила. На тези срещи съм забранила да се приказва за заболявания. Повечето имаме общи ползи и дружно учим британски език, пеем песни, рецитираме стихове, описваме си вицове и доста се смеем. Между другото смехът е най-хубавият врач и изключително потребен за душeвността, по тази причина неслучайно за доста заболявания се ползва смехотерапия ", добавя юбилярката.

Препоръчва човек да се смее жизнерадостно и от сърце най-малко по една минута дневно. Тя се равнявала на няколко минути физически извършения. Освен това при смях стягането и отпущането на лицевата мускулатура работили по едно и също време като масаж и подготовка на лицето за хубава кожа. Затова смейте се сърдечно и на воля, поучава Кети.

Юбилярката предлага още утрото да се посреща с усмивка, а вечерта да се изпраща с разходка. Тя си е сложила за цел да доживее 100 години и има вяра, че в случай че всеки съблюдава правила за здраве и дългоденствие, ще се радва на дълбока напреднала възраст.

Десет божи заповеди за дългоденствие
1. Умереност при работа и обособяване на задоволително време за сън.
2. Избягване на стресови обстановки и елиминирането им с философията за невъзвратимост на нещата.
3. Умствената и физическата работа поддържат организма в естествен биоритъм и не разрешават разпределяне заради възрастта.
4. Наличието на спокоен фамилен живот обезпечава прочувствен комфорт.
5. Лек хранителен режим, включващ повече пресни плодове и зеленчуци.
6. Много придвижване, всяко залежаване и застояване утежняват здравето.
7. Ограничаване на броя на медикаментите и потребление на билки и минерали.
8. Много подтикващ е смехът. Доказано е, че радостните и общителни хора живеят по-дълго.
9. Добродушен и търпелив темперамент.
10. Уравновесени душевен и доброжелателни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР