Трябва да използваме по най-добрия начин европейските инвестиции и да

...
Трябва да използваме по най-добрия начин европейските инвестиции и да
Коментари Харесай

Денков: Стара Загора, Перник и Кюстендил могат да са икономическото сърце на България

Трябва да използваме по най-хубавия метод европейските вложения и да ги съвместим с частни, с цел да могат регионите, наранени от енергийния преход – Стара Загора, Перник и Кюстендил, не просто да продължат своето битие, а да се трансфорат в икономическото сърце на България.

С тези думи министър-председателят акад. Николай Денков разгласи при започване на днешното държавно съвещание, че Териториалните проекти за обективен преход на въглищните райони към този момент са оповестени за публично разискване. 

През идващите седмици те ще бъдат разисквани и по места, и със обществените сътрудници. Ще бъдат чути всички оферти и, където е належащо, документите ще бъдат допълнени. До края на септември проектите би трябвало да бъдат изпратени в Европейската комисия за разискване. „ До края на годината се чака да бъдат признати след договаряния, тъй че да можем да стартираме дейностите и вложенията “, сподели акад. Денков.

Мерките, планувани в териториалните проекти, са свързани освен със опазване на работни места, само че и с развиване на районите по най актуален софтуерен и стопански метод. През идващите години министерствата на енергетиката и на районното развиване и благоустройството би трябвало да работят в доста тясно съдействие с министерствата на стопанската система и промишлеността и на нововъведенията и растежа, с цел да притеглят вложители. Други две министерства - на образованието и науката и на труда и обществената политика, също би трябвало да се включат интензивно, с цел да подкрепят хората в тяхната подготовка и преквалификация. Където е належащо, ще се приспособяват образователните стратегии на професионалните гимназии и висшите учебни заведения. 

Премиерът посочи опциите, които ще даде реализацията на териториалните проекти - да се притеглят вложители от напълно ново потомство, да се развият модерни технологии, свързани с производството, разпределението и потреблението на зелен водород, както и с производството на сила от нови енергийни източници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР