Трябва да издържим тази нощ, в момента се решава съдбата

...
Трябва да издържим тази нощ, в момента се решава съдбата
Коментари Харесай

Зеленски: Ще бъде много тежка нощ, руските войски готвят щурм. Не можем да изгубим Киев

" Трябва да издържим тази нощ, сега се взема решение ориста на Украйна. Нощта ще бъде тежка. Много тежка. "

Това съобщи във видеообръщение минути преди среднощ президентът на Украйна Володимир Зеленски. Според него съветските войски възнамеряват нощен взлом.

" През нощта ще щурмуват. Много градове са атакувани: Чернигов, Суми, Харков, Донбас, Южна Украйна и особено внимание към Киев. Не можем да изгубим столицата " - сподели Зеленски.

Загубите на врага са доста съществени. Това са стотици, стотици убити бойци, минали границата ни. За страдание и ние имаме загуби. Украинците героично се опълчват на експанзията. Тази експанзия няма опрощение и на окупаторите им се постанова да измислят все по-абсурдни обвинявания, с цел да кажат най-малко нещо. Няма истина, която да изясни за какво се обстрелват с ракетна артилерия детски градини и жилищна инфраструктура. Каква е тази война против украинските деца в детската градина? Кои са те? И те ли са неонацисти? Или са бойци на НАТО, които заплашват Русия? - попита президентът на Украйна.

С рухването на нощта украинската столица е подложена още веднъж на ракетен обстрел. Това оповестяват кореспондентите на " Гардиън ".

Свидетели оповестяват за най-малко 5 попадения в разнообразни елементи на града.

" Ройтерс " цитира очевидци, че Киев е бомбардиран с артелирийски снаряди. Имало е интензивна пукотевица в западната част на Киев.

Кметът на столицата Виталий Кличко написа в " Туитър ", че пет гърмежа в границите на три - пет минути са били чути покрай електроцентрала в северната част на града.

Минути по-късно Виталий Кличко посочи, че съветската войска е унищожила киевската Топлоелектрическа централа. Това е знак, че съветската войска към този момент удря по сериозната гражданска инфраструктура на столицата, писа кметът.

" Спешните медицински служби и пожарни екипи са на мястото на удара ", сподели Кличко след петте гърмежа.

" Ситуацията в този момент - без пресилване - е опасност за Киев. Нощта ще бъде доста сложна ", сподели Виталий Кличко, представен от " Телеграф ".

" Руски войски са покрай столицата. Военните и органите на реда обезвреждат диверсионни групи в града ", сподели Кличко.

Въоръжените сили на Украйна управляват мостовете. КПП-та има и вътре в града, а с блокове от бетон ще се опитат да блокират придвижването наоколо до стратегически обекти в столицата. " Правим това, с цел да защитим Киев ", съобщи Кличко.

" Искам също да ви осведомявам, че 112-та бригада за териториална защита на Киев към този момент е на 100% окомплектована за отбрана на столицата от идващия агресор ", изясни Кличко. Към армията се включват и жители - над 18 000 пушки бяха раздадени на жители през миналия ден.

Кличко прикани живеещите във високи здания да ревизират покривите за отметки, които насочват съветските ракети. Ако видите такава я покрийте с пръст, посъветва Кличко.

След като руснаците превзеха летище “Антонов” в предградието Гостомел, съветските танкове влязоха в кварталите Оболони и Троещина в северната част на града. Часове по-късно обаче в Киев дойдоха огромен брой украински елементи и настъплението спря.

Русия нападна 25 украински града.

Почти без пердах падна Мелитопол в Южна Украйна. С нов въздушен десант руснаците се пробват да отворят дефинитивно пътя към Херсон и да обезпечат достъп до Северно-Кримския канал с цел да възстановят водоснабдяването към Крим.

Тази нощ стартира с престрелка в Житомир. Руснаците не престават офанзивите в регионите на Чернигов, Суми и Конотоп на север и изток от Киев.

Град Щастие, край Луганск, в който започнаха първите боеве при офанзивата на руснаците, е опустошен на 80 на 100.

Властите в Николаев както и в други градове приканиха украинците да вършат коктейли “Молотов”.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР