Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери

...
Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери
Коментари Харесай

Румен Радев: Най-важният зрелостен изпит на българското офицерство винаги е бил този пред историята

Трябва да влагаме повече в подготовката на бъдещите военни водачи на България. Модерното оръжие и актуалните технологии не могат да компенсират неналичието на хора, тъй като професионално квалифицираните офицери, сержанти и бойци са в основата на модерната войска, от която България има потребност. Това съобщи президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на церемонията във Велико Търново по случай 140 години от началото на военното обучение в България и откриването на първото военно учебно заведение. „ В тази комплицирана конюнктура армията продължава да се топи, а към момента не намираме нужната политическа воля и запаси да се приключи отливът на хора “, акцентира президентът.

Румен Радев уточни, че през днешния ден военното обучение е изправено пред съществени тествания, а динамичната и непрестанно изостряща се среда на сигурност и лимитираните запаси усилват непрестанно условията към военнослужещите да дефинират точните цели, да усвояват нужните познания и да построяват съответни умения и качества. По думите на президента като приемник на Софийското военно учебно заведение Националният боен университет „ Васил Левски “ може да се гордее с изминатия път, тъй като „ най-високият зрелостен изпит на българското офицерство постоянно е бил този пред историята “.

Държавният глава напомни, че още първият създаден випуск на военното учебно заведение взе участие в Сръбско-българската война в отбрана на Съединението и българската независимост, а след това изнася на плещите си присъединяване на Българската войска във войните за национално обединяване. „ Възпитаниците на учебното заведение бележат блестящи победи и поставят кости в името на нашата независимост, самостоятелност и благополучие.

Внушителен е броят на представителите на българския обществено-политически хайлайф, придобили своето обучение и подготовка тук “, съобщи още Румен Радев. В приветствието си президентът акцентира, че и през днешния ден Националният боен университет е измежду най-престижните просветителни и научни институции в страната, която приготвя висококвалифицирани фрагменти - офицери и експерти с висше обучение за потребностите на Въоръжените сили и на всички останали структури от системата за национална сигурност и се приспособява сполучливо към високите условия на пазара на труда.

Президентът изрази благодарност и почитание към управлението и преподавателите от Националния боен университет „ Васил Левски “ за високите резултати и безрезервност, за възприятието за дълг, с които пазят традициите и съумяват да осъвременят образователните проекти, стратегиите, формите и методите за образование в тези сложни за България и за Българската войска времена. „ С изключително задоволство бих желал да отбележа, че Националният боен университет построява водачи - персони с темперамент и умения, възпитани в полезностите и идеалите на родолюбието, на дълга и достойнството “, сподели още Румен Радев. В словото си президентът увери курсантите и студентите на висшето учебно заведение, че са избрали вярното място и им пожела да бъдат смели и всеотдайни, мъдри ръководители и да служат с достолепие и чест на България.

„ Дълго ни внушаваха, че ни трябват познания и подготвеност, а понятията дълг и родолюбие биваха отпращани в предишното. Днес българите ясно усещат, че във време, в което са изморени от изгода, сметки и неистини, имат от ден на ден потребност от хора, отдадени и отдадени на България, от хора, от които зависи самото оцеляване на нашето общество. Убеден съм, че вие сте хората, на които България може да разчита и които България чака “, безапелационен беше президентът. По време на тържественото честване в Музикално-драматичния спектакъл „ Константин Кисимов “ участваха вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата военачалник Андрей Боцев, Великотърновският митрополит Григорий, народни представители, генерали, офицери, сержанти, бойци и ветерани.

Във Велико Търново президентът прегледа учебно-материалната база на Националния боен университет „ Васил Левски “.

Румен Радев посети Православния храм „ Св. Седмочисленици “ и ще сервира цветя пред паметника на Васил Левски и паметника на възпитаниците в региона на висшето учебно заведение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР