Трябва да имаме бюджет. Въпросът е да го направим сега,

...
Трябва да имаме бюджет. Въпросът е да го направим сега,
Коментари Харесай

Петър Ганев: Докато водят разговори за правителство, партиите да гласуват бюджета

" Трябва да имаме бюджет. Въпросът е да го създадем в този момент, а не да чакаме ново завъртане на Народното събрание, в случай че има такова ". Това съобщи пред БНР Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система.

" Ясно е, че цялостният набор от закони няма по какъв начин да бъдат признати, изключително и по Плана за възобновяване и изобщо по провокациите, които имаме пред страната. Това са голям брой документи. Въпросът е да стартират да се отмятат и да се прави някаква работа. На първо място е бюджетът ", разяснява той и акцентира, че към този момент втора година сме без бюджет.

" От момента, в който се събере Народното събрание, стартира да тече един период от към 2 месеца. В този период те би трябвало да одобряват Закон за държания бюджет ", уточни Ганев в предаването " Преди всички ". И добави:

" Тук забавното е, че евентуално той ще бъде импортиран от служебното държавно управление. Имаше такава поръчка. Тук обособен въпрос е дали не трябваше служебното държавно управление просто да внесе бюджет и в края на октомври, както е по процедура. Те не го направиха с концепцията да се сътвори постоянен парламент, който да одобри личен бюджет. То не стана тогава, може да не стане и в този момент. Горе-долу повторихме историята. Няма накъде служебното държавно управление ще внесе бюджет ".

Според него до момента в който водят диалозите за държавно управление, партиите би трябвало да гласоподават бюджет. В противоположен случай рискуваме да мине една година без бюджет, означи икономистът.

Според него процедурата е направена по този начин, че можем да караме и по този метод. Не бива обаче да стигаме до този сюжет, изрече мнението си той и изясни:

" Навлизаме в доста непознати води. /.../ Ако не се схванат, най-вероятно ще гласоподават смяна в удължителния закон, който да даде още период. Но ми се коства, че ще се откри болшинство най-малко за бюджета ".

По думите му има няколко ограничения, с които може да се овладее бюджета. Според него те не са чак толкоз мъчителни. Първото е да се затворят пукнатините в приходите, които бяха направени през последните години. Могат да се преустановят и някои от помощите за бизнеса.

" Няма потребност да се отива в прекаленост като налог свръх облага по метода, по който беше препоръчан от служебния кабинет ", изрече мнението си Ганев. Според него облагането на свръх облагите, както е написано, е доста необятно, че може да засегне всевъзможни компании, дребен бизнес, които по никакъв метод не са се облагодетелствали от обезщетения или са взели една дребна сума, а в този момент по други аргументи може да им се наложи да платят неведнъж по-голям налог. По думите му е нужен различен механизъм, който да касае огромните предприятия, които са съумели да се възползват от обезщетенията.

Икономистът означи дълготрайния тренд, че доста обществени заплащания ще се покачат. Освен това кръгът от хората, които получават месечни обществени помощи, ще се усили съвсем двойно.

" Ние сме два пъти по-бедни от западните ни сътрудници ", акцентира още Петър Ганев. Той означи, че в края на 2022 година инфлацията е съумяла да изпревари растежа на заплатите. Но това се възстановява, тъй като инфлацията към този момент потегли надолу, сподели икономистът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР