Трябва да има ясен календарен график за решаване на отворените

...
Трябва да има ясен календарен график за решаване на отворените
Коментари Харесай

Радев: Държа на вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ

Трябва да има явен календарен график за решение на отворените политически проблеми сред Република България и Република Северна Македония. Загърбването им ще докара до блокиране на процеса на европейска интеграция на РСМ, което ние никога не желаеме и по тази причина упорствам изрично за ясни гаранции. Това съобщи президентът на среща с представители на организации и сдружения на българи в Република Северна Македония. В диалога взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 198
Срещата е част от поредния разговор на президента с македонските българи. Тя се състоя по самодейност на политическа партия " Граждански либерален съюз " (ГДС),  сдруженията " Културен център " Иван Михайлов " -Битоля, " Трибуна " -Прилеп, " Македонско-българско другарство " -Скопие, " Коридор 8 " -Скопие, " Интеракция " -Охрид, " Единство " -Кочани.

Президентът Радев уточни, че като наложително изискване за начало на договаряния на РСМ би трябвало да е вписването на македонските българи в Конституцията на страната наедно с другите елементи от нации, с цел да се подсигуряват техните права.

Държа преди началото на договарянията да има и ясни гаранции за отбрана на нашето културно-историческо завещание в РСМ, да забележим явен и резистентен развой на премахване на езика на омразата, съобщи президентът.

Президентът акцентира нуждата македонските българи да са пълноправни жители и да се интегрират пълноценно в обществено-икономическия живот на Република Северна Македония.



Това би трябвало да бъде гаранцията за нашата поддръжка за начало на договарянията и въобще целия развой на европейска интеграция, където ние сме отворени, можем и държим да оказваме помощ. Това е наш дълг – на Република България, означи още президентът.

По думите на ефикасният и резистентен път на РСМ към участие в Европейския съюз е основаван на ценене на човешките права и премахване на идеологемите от тоталитарното минало. Президентът уточни, че както пред държавните управления на двете страни, по този начин и пред европейските водачи и институции постоянно е заявявал безапелационната си поддръжка за съблюдаване на правата на македонските българи и тяхното пълноценно консолидиране в РСМ посредством вписването им в конституцията на страната.

,,Ние не можем да се откажем от това, че нашите дядовци бяха българи, не би трябвало да се чака да се откажем и от това, че нашите деца са българи``, съобщи при започване на срещата Петър Колев, ръководител на Политическа партия " Граждански либерален съюз ". Той уточни, че организациите упорстват за ценене на културното и историческото завещание, за неговото предпазване и за сериозна битка против езика на омразата в учебниците, само че и в политическия и публичен живот на РСМ.

Ние ще създадем всичко допустимо по силите си да подсигурим на нашите деца обикновено и европейско бъдеще в личната им страна – РСМ, като част от българския народ, съобщи Петър Колев и настоя за смяна на образователното наличие, отразяващо историческата истина, тъй като бъдещите генерации ще градят връзките си въз основата на схващане, основано от просветителния развой.

Петър Колев уточни, че организациите ще имат срещи и с представители на държавното управление и на Народното събрание.

Ние сме в София, с цел да чуем ясно и изрично дали България продължава да поддържа нашите обективни претенции, уточни гостът и благодари за безапелационната поддръжка от страна на президентската институция.

По време на срещата беше разискван процесът по придобиване на българско поданство, опциите за задълбочаване на културния продан сред България и Северна Македония, както и проблемите, пред които са изправени македонските българи.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 198  Османи: Ние поискахме сключване на документ, който да затвори всички отворени въпроси с България Османи: Ние поискахме сключване на документ, който да затвори всички отворени въпроси с България  Румен Радев ще се срещне на следващия ден с представители на организации на българите в Северна Македония Румен Радев ще се срещне на следващия ден с представители на организации на българите в Северна Македония  Ковачевски с коментар за фотографията му с Петков и Блинкен, от която българският министър председател го отряза Ковачевски с коментар за фотографията му с Петков и Блинкен, от която българският министър председател го отряза
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР