Трябва да има национални критерии, според които се въвеждат съответните

...
Трябва да има национални критерии, според които се въвеждат съответните
Коментари Харесай

Експерти: Смъртността у нас не намалява |

Трябва да има национални критерии, съгласно които се вкарват съответните ограничения за ограничение на епидемията от ковид у нас. 

Проблемът е, че твърди ограничения значат политически конфликт, а ние сме в политическа рецесия и не е несъмнено дали даже утежняването, което виждаме, ще накара ръководещите ще рискуват, съобщи Тихомир Безлов – специалист от Центъра за проучване на демокрацията. Според социолога Цветозар Томов обаче е допустимо фрапантни ограничения да бъдат въведени, макар политическите съображения против тях, тъй като нямаме различен начин да възпрепятстваме разширението на болестта. 

„ Има доста разногласия по какъв начин би трябвало да се работи. Няма оповестени национални критерии, говори се за районни реакции, следват се някакви европейски стандарти, съобщи Безлов. На първо място би трябвало да има количествени критерии, по които да се преценя, и на второ място - да се преценя какви са възможностите на локалните медицински структури да устоят.

„ Доколкото си припомням, от Националния действен щаб споделиха един път, че работят по 23 критерия, не е неприятно да ги разгласяват “, уточни Цветозар Томов. Според него, в случай че сегашната обстановка с към 1000 инфектирани за ден се задържи в  продължение на две седмици, би трябвало да чакаме най-малко 3000 души в лечебни заведения и 200 души в интензивни отделения. 

Интересно ми е дали Щабът може да даде отговор до къде ще може да издържи страната, при повишаване на броя на приетите в болница, не във връзка с леглата, а за разпределението на ресурсите от хора “, запита социологът. Според него тогава едни критерии биха могли да ориентират хората за това в каква ситуация е належащо да се вземат фрапантни ограничения. 

Средно за България смъртността е 11% по лечебни заведения към 1 септември, посочи Безлов. По думите му прави усещане, че има огромна разлика по области в някои лечебни заведения в страната.  За България е обезпокоително, че за разлика от западноевропейските и средноевропейските страни, у нас не спада смъртността, а остава на нивата от пролетта, уточни Цветозар Томов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР