Трябва да бъдем благодарни на Анна Политковская за нейната смелост,

...
Трябва да бъдем благодарни на Анна Политковская за нейната смелост,
Коментари Харесай

Проф. Станчев: Анна Политковская се опита да предупреди света за Путин, но не беше чута

Трябва да бъдем признателни на Анна Политковская за нейната храброст, за нейната почтеност, тъй като тя се прояви като същинска персона, без да се опасява да приказва пред очите на самия Путин и пред цялото съветско общество.

Тя се опитваше да разсъни съзнанието на съветския народ, който е задремал, в едно положение на заспалост, който възприемаше цялата агитация и се възхищаваше на новия си водач Путин, който се оказа страшилище в агнешка кожа.

Това сподели в изявление за БГНЕС проф. дин Михаил Станчев във връзка шестнадесетата годишнина от убийството на съветската проверяваща журналистка с украински корени Анна Политковская.

Тя се опита да предизвести света за Путин, само че изобщо не беше чута, акцентира проф. Михаил Станчев. Според него това е първият обезпокоителен сигнал против диктатурата на съветския държавен глава и кремълското управление, обвързвано с чеченската мафия. „ Тя приказва и за Путин, и за Кадиров като двама, които де факто се пробват да управляват цяла Русия “, съобщи той и добави, че по това време се е говорило, че Путин има персонална армия от 2 000 чеченци, които живеят незаконно в Москва.

По думите му връзката сред убийството на Анна Политковская и рождения ден на Путин е директна. „ Мисля, че може би не е по персонално предписание на самия Путин, само че очевидно Кадиров е желал да му направи подарък и по тази причина я убиха навръх 7 октомври “, счита историкът.

„ За страдание, както в Русия не я чуха, по този начин и в целия свят, когато се стартира и Първата, и изключително Втората чеченска война, да не приказваме за Грузинската. Светът на реагира на това “, уточни проф. Станчев. Той добави, че за останалата част от света тези спорове са били по-скоро местни и едвам когато стартира войната на Русия в Украйна, светът е почнал да схваща.

Анна Политковская не възприема и остро осъжда и западните политици, и западните медии, които величаят Путин при започване на кариерата му. По този мотив проф. Станчев разяснява, че когато Путин идва на власт неведнъж декларира, че Руската федерация ще тръгне по нов път, както и че освен западните политици и медии, само че и в Украйна той е общопризнат като нов водач, който ще направи една съвременна страна с разрастваща се стопанска система. „ Де факто до 2005 – 2006 година той беше чут по целия свят и даже общопризнат като нов насърчителен водач на Русия “, сподели историкът. Той добави, че след открития опит на Путин да каже, че РФ е подготвена да се причисли към НАТО, на което НАТО се опълчва, тъй като страната не е подготвена от позиция на политически и стопански критерии, той стартира да приказва напълно други неща. Един от образците за това е Европейската конференция за сигурност в Мюнхен, където Путин намерено съжалява за разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и счита, че това е най-голямата геополитическа злополука в края на 20.век.

На въпроса какво щеше да каже през днешния ден Анна Политковская, в случай че като всички нас бе станала очевидец на войната на Русия в Украйна и щеше ли да отида там, както по време на чеченската война, проф. Станчев отговори: „ Политковская не я познавах персонално, за жалост. Но деликатно следях нейните изказвания. Тя е много смела жена, аз не изключвам, че можеше да го направи и в този момент. В това, че тя щеше да пристигна в Украйна и да отразява обективно събитията, даже не се колебая. “

Той акцентира, че направените от проверяващата журналистка заключения приживе са толкоз точни и прогнозиращи, че даже в наши дни не се нуждаят от промяна. По думите му Политковская характеризира същността на властта на Путин и на хората към него, показвайки че на власт са пристигнали не просто нови водачи, които ще ръководят РФ, а е пристигнала цялата система на спецслужбите, т.е. първо Комитет за Държавна сигурност (на СССР), след това ФСБ, отпред с Путин. Историкът показа, че когато Елцин търси собствен правоприемник, му оферират три кандидатури – Евгений Примаков, ръководител на Външната работа за разузнаване и министър-председател, Сергей Степашин, ръководител на Федералната работа за сигурност и министър ръководител, както и Путин, който е единствено представител на ФСБ. „ И тъй като той представляваше най-малка опасност за Елцин, тъй като Примаков водеше по-сериозна битка, Степашин се сплоти с Лужков, кметът на Москва, който също имаше мощни позиции, а Путин, никому незнаен, бе препоръчан, обаче препоръчан не като персона, а като представител на спецслужбите “, съобщи проф. Станчев.

Той е безапелационен, че през годините Путин е прикривал същинските си планове, изключително във връзка с Украйна, заявявайки, че РФ няма да се намесва във вътрешните работи на страната, че почита нейната самостоятелност и териториална целокупност, както и че никога не може да си показа да води война против украинците. „ Той действително разкри същинските си планове на 24 февруари т.г. “, сподели историкът. Той акцентира, че референдумите, които се организираха на 30 септември за присъединението на четирите украински области към РФ, са открита експанзия по методиката на Адолф Хитлер, който прави референдум за присъединението на судетските немци към Германия. „ Същото става по времето на аншлуса с Австрия. Това го повтаря и Сталин в Прибалтийските републики, Западна Украйна, Бесарабия и Буковина, когато вкарва руските войски “, показа още историкът.

Според него Политковская не би могла да планува войната в Украйна, само че тя намерено сигнализира, че с идването на власт на Путин целият цивилизован свят ще има един сериозен съперник.

Приживе Политковская е гневен съперник на политиката на ръководство на Владимир Путин. За разлика от други публицисти, в това число и западни, тя не има вяра на медийния му облик на човек, който желае съгласие със Запада и не величае личността му, гледайки го „ през розови очила “. Политковская написа голям брой репортажи за войната в Чечения, води договаряния с терористите за освобождение на заложниците в Московския спектакъл (кризата „ Норд-Ост “), създател е на книгата „ Русия на Путин “ („ Путинова Русия “), в която изважда на показ корупцията в съветската войска и правосъдната системата, както и жаждата за власт на съветския държавен глава. Разследващата журналистка е убита на 7 октомври 2006 г. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР