трябва да бъде премахната фигурата на вечния длъжник“, която е

...
трябва да бъде премахната фигурата на вечния длъжник“, която е
Коментари Харесай

Омбудсманът: Само в България кредиторите могат да те преследват до края на живота ти

трябва да бъде отстранена фигурата на „ безконечния дебитор “, която е без аналог в Европа – във всички останали страни няма риск да се наложи да връщаш пари до края на дните си.
Това сподели пред бТВ националният омбудсман Диана Ковачева, която регистрира скок на жалбите от унизени жители с заеми регистрира по време на пандемията.

„ Хиляди хора до края на живота си са преследвани без право да получат нов късмет и да стартират живота си на чисто “, акцентира публичният бранител. По думите ѝ изключително елементарно човек може да попадне в сходна обстановка при бързите заеми, където не се ревизира кредитоспособността на претендентите, а по-късно доста бързо скрити или недобре обяснени такси надуват задължението до големи размери.

„ Като безконечни длъжници се крият цялостен живот. Не работят на трудов контракт, с цел да не им се удържа - това се отразява на правото им да получат пенсия. Не е редно да не се даде опция тогава, когато обективно в действителност не можеш да погасяваш своите обвързване, нямат какво повече да ти вземат, само че ти удържат пари дори от пенсията, когато си пенсионер – от пенсия 200 лева ти удържат 50 и фактически те тормозят, а с тези 50 единствено плащаш лихвите, а главницата остава “, разяснява Ковачева.

Според нея налагане на безспорна отминалост или приемане на Закона за персоналния банкрут ще дисциплинира кредиторите, които ще знаят, че в границите на 10 година би трябвало да съберат вземанията си.

Ковачева се разгласи за повсеместен метод, при който се вземат решение проблемите с безконечния дебитор, отбраната на поръчителите в изпълнителното произвеждане и се слагат под надзор колекторските компании и бързите заеми. Тя прикани КЗП да стартира да следи общите условия на компаниите за бързи заеми, тъй като неравноправните клаузи в договорите падат в съда, само че единствено за съответния случай. И се появяват в идващия контракт.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР